
Smörgås med herrgårdskräm och svampfräs
Den här enkla mackan är ett fiffigt sätt att dryga ut svamp. Du kan givetvis använda färsk svamp i stället men torkad svamp ger mer smak. Servera som mellanmål med jasminte, ett glas ekad chardonnay eller ett litet glas öl.
Tid: 30 min
1 stor näve torkad mild svamp, gärna karljohan
200 g fast zucchini eller squash
2 msk smör
1/2 tsk anis
1 stor klyfta vitlök
1 tsk finrivet citronskal, löst packat
1-2 msk pinjenötter
salt, nymald svartpeppar
Ostkräm:
2 dl gräddfil
125 g extralagrad herrgård
Till servering:
Rostat fullkornsbröd eller gott knäcke
- Blötlägg svampen i ljummet vatten 20 minuter eller längre beroende på storlek.
- Finriv hälften av osten och grovriv resten. Blanda med gräddfilen och låt stå i rumsvärme.
- Krama ur svampen lätt och finhacka. Finhacka zucchinin.
- Stöt anisen. Hetta upp smör i en teflonpanna tills det är tyst och ljusbrunt. Läg ner anis, zucchinin och svamp och fräs ett par minuter på hög värme.
- Pressa ner vitlök och blanda ner citronskalet. Sänk värmen och fräs vidare tills zucchinin är helt mjuk och svampen brynts lätt. Några droppar sherry är gott i.
- För fräset åt sidan i pannan och strö pinjenötter öcer den blottade ytan. Rosta dem lätt och vänd samman med resten av fräset. Smaka av med salt och peppar.
- Servera fräset och krämen med bröd eller gör färdiga snittar med ostkräm toppat med mycket fräs.