Smulpaj med rabarber, hasselnötter och kardemumma
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4 stora
Tid: 30 minuter
Rabarberpaj är kanske den allra godaste pajen. Variera gärna med roliga kryddor och olika nötter eller frön i smultaket
- ca 450 g rabarber
- 1 1/2 dl socker
- 1/3 tsk kardemumma
- 1 msk potatismjöl
- Smuldeg:
- 1 dl grahamsmjöl
- 1 1/2 dl havregryn
- 3/4 dl grovhackade hasselnötter
- 1/2 dl farinsocker
- 100 g smör, kylskåpskallt
- Till servering:
- Tjock yoghurt med honung och finrivet citronskal eller glass
- Sätt ugnen på 2oo°C
- Skala rabarbern med en kniv eller potatisskalare. Skiva tunt och blanda med socker, kardemumma och potatismjöl i en rund pajform i keramik.
- Blanda de torra ingredienserna till degen i en skål. Skär smöret i små bitar i smöret och nyp ihop det med mjöl och gryn till en smulig massa.
- Fördela smuldegen över rabarbern.
- Grädda mitt i ugnen tills smulorna är gyllenbruna och rabarbern mjuknat ordentligt, 5-20 minuter. Servera ljummen eller rumstempererad.