Smulpaj med rabarber, mandel och citron


Portioner: 4-6
Du behöver: 

3-4 stjälkar rabarber
1 dl strösocker
2 tsk potatismjöl
Smuldegen:
100 g sötmandel
3/4 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal av en citron
2 dl vetemjöl
100 g smör, kylskåpskallt
1 äggula
1 msk vatten

Gör så här: 

När jag jobbade i Las Palmas på nittonhundraåttiotalet lärde jag mig snabbt att mandel, honung (eller socker) och rivet citronskal var en lika självklar som god kombination i spanjorernas kakor och desserter. Alla tre ingredienserna hämtades från bergstrakterna mitt på ön.
Rabarber och mandel är bra ihop, liksom rabarber och citronskal. Med den utgångspunkten gjorde jag den här rabarbersmulpajen. Det är gott med vaniljsås eller gräddig vaniljglass till.

Sätt ugnen på 200˚ och smörj en ugnssäker form.
Skala rabarbern om skalen är tjocka och skär stjälkarna i ca 2 cm långa bitar. Blanda socker och potatismjöl i en skål, tillsätt rabarbern och blanda. Häll blandningen i formen.

Gör smuldegen. Kör mandel, socker, vaniljsocker och rivet citronskal i matberedaren tills mandeln är finhackad. Tillsätt mjölet och smöret (skuret i mindre bitar). Kör maskinen igen tills smöret är finfördelat. Häll i äggula och vatten och kör några sekunder till.

Fördela degen över rabarberbitarna och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter. Pajen är klar när rabarbern är mjuk och smulorna har fått fin färg.

Bild för Anna K Sjögren

Mer från Anna K Sjögren


Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren