Snabb fredagstoast med strandkål & rökt lax
Jahapp, så blev det fredag igen och när jag gick förbi systembolaget i Dalby stod en gatumusikant och gnällde fram Fredmans epistlar på fiol till alla sprithugades stora munterhet.
Här hemma började det tasslas om tacos redan i morse och eftersom vi varit frånvarande föräldrar i veckan verkar oddsen vara låga för att jag ska slippa undan.
Men så sneglade jag åt min kålpåse från Ugglarp och insåg att den fina strandkålen nog inte skulle hålla sig så värst länge till och vips avvärjde jag tacoshotet för egen del genom att tillverka mig en stadig fredagsmacka med halländsk touch av lax och kål.
Halländsk lax & strandkåltoast
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 2
Tid: 10 min
Nu invänder säkert den påläste att Laholms laxar i stadsvapnet sedan länge är reducerade till odlade norska laxar på menyerna, och då svarar jag att det troligtvis förhåller sig så, men att min varmrökta laxbit ändå blev superfin ihop med kålfräset. Min strandkål är odlad, annars är den fridlyst i Halland. Men i Skåne ska det vara fritt fram att plocka.
- 150 g strandkål (eller savoy)
- 1 salladslök
- 100 g varmrökt lax
- 2 bitar surdegsbaguette
- 1 msk kallpressad rapsolja
- 1 tsk fransk grov senap
- Neutral rapsolja till stekning
- Salt, svartpeppar
- 1 näve senapskål eller körvel
- (2 tsk finackad röllekablomma)
- Halvera baguetterna och pensal dem med kallpressad rapsolja. Rosta dem under grillen på maxtemperatur högst upp i ugnen.
- Strimla kålen och löken så fint du kan. Fräs dem i en skvätt neutral olja i stekpannan tillsammans med senapen. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Fördela kålen på baguetternas underhalvor. Lägg dit två bitar varmrökt lax på vardera och toppa med en ruska senapskål eller körvel. Röllekan hittade jag utanför huset, den kan du låta bli om du vill, men jag tycker den var god till röksmaken.
Kommentarer
Att ingen kommenterat beror bara på att vi är förstummade av avund.
Haha, det låter bra, Lisa. Mackan är mycket godare än den kanske verkar vid första anblicken :)
Menar du att man kan äta strandkål på hösten också!? Trodde bara man kunde äta den späd. Nu ska jag minsan testa när jag är i skärgården nästa sommar. Ev. är den fridlyst där jag håller till, men jag är rätt säker på att det är helt ok att skatta den på enstaka blad. (Men aldrig gräva upp den).
Less is more. Låter skitgott!
Inger: Om du ska förvälla stjälkarna som sparris är nog våren rätta tiden, men om du gör som jag ovan spelar det mindre roll.
Johan: Ja svårare än så här behöver det inte vara :)
Det låter som en dundermacka! Kul med strandkål, går smak/konsistens att jämföra med någon annan kålsort?
Maria: Strandkålen är inte speciellt söt, snarare lite pepprig. Bladen är köttiga och nästan suckulentartade, vildsmaken går igenom.
Låter väldigt smarrigt!
Prova den, Maria :)
Sidor