Snabbgravad körvellax
Receptmakare: Jens LINDER
Småportioner: 6-8
Tid: 4 timmar
Förr i tiden serverades alltid gravlax tjocka skivor. Den här varianten både gravas och bjuds tjockskivad.
- 500 g laxfilé
- 500 g lax (gärna mittbiten)
1/2 dl råsocker
1/2 havsalt
3 msk finhackad körvel
1 dl vatten
- Putsa laxen och ta bort eventuella ben och skinnet. Skär laxen på snedden i halvcentimetertjocka skivor.
- Rör ihop socker, salt, körvel och vatten. Lägg laxen i en plastpåse tillsammans med laxskivorna. Knyt om och låt stå en halvtimme i rumstemperatur. Sätt sedan in påsen i kylen och låt den vara där i 3-4 timmar till. Vänd påsen någon gång.
- Servera skivorna med citronklyftor som de är på en buffé eller ät dem på rostat smörat bröd.