Snabbpicklade morötter med kapris, vitlök, persilja och dragon
Just nu jobbar jag dag och natt för att bli färdig med Malins och min bok.
Jag rekommenderar alla att grotta ner sig i vår blogg Matmolekyler där vi publicerar en hel del överrasakande rön om livet i köket ur en vetenskaplig synvinkel. Gnäll nu inte över att det förekommer lite namn på kemiska föreningar. De är ju faktiskt inte besvärligare än namn på obskyra polska poeter och svåruttalade franska vinregioner. Och det går bra att läsa och förstå utan att lära sig dem utantill.
Just nu skriver jag om syra och vinäger och plockade därför fram ett gammalt recept.
Snabbpicklade morötter med persilja och dragon
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Tid: 15 minuter+ett par timmar i kylen
Ett litet snabbt somrigt syrligt tillbehör som är utmärkt till grillat eller att nibbla på till en dry martini. Minska vinägermängden till 2 msk om du är känslig för hög syra.
- 12 späda (600 g) morötter
- 1/2 dl äppelcidervinäger
- 1/2-1 msk ljus honung eller råsocker
- 1 liten färsk vitlöksklyfta
- 1 litet lagerblad
- 2 msk kapris
- 1 msk strimlad persilja
- 1/2-1 msk grovskuren dragon
- svartpeppar
- Skala morötterna, halvera dem på längden. Sjud dem en aning mjuka i 8 dl vatten med ½ msk salt. De ska ha ordentligt med tuggmotstånd kvar. Låt dem ånga torra i ett durkslag.
- Blanda vinäger och honung. Om du använder fast honung löser den upp sig på några minuter. Pressa ner vitlöksklyftan (eller finhacka den om du är lagd åt det hållet). Smula ner lagerbladet.
- Vänd samman de heta morötterna med vinägern. Kyl ner och låt stå ett par timmar. Låt morötterna rinna av och blanda med övriga ingredienser en kvart före servering.