Sniglar i oxmärg
Till detta behövs sniglar och det behövs märgben. De första finns på burk i de flesta välsorterade mataffärer, och man behöver inte vara kinkigare än så. Det står på burkarna att man bara behöver skölja sniglarna, men jag brukar förvälla dem snabbt också. Märg kan vara klurigare, i Stockholm vet jag att det finns i frysen på Ica Liljeholmen och oftast i frysen på Latinamerikanskt livs i Hötorgshallen. Jag gissar att om man frågar lite i förväg hos de andra kötthandlarna i saluhallarna (eller på större mataffärer) kan de säkert också ordna. Man vill ha ben som är stora inuti, där själva märgen är tjock, sågade i ca 4-5 centimeters bitar och som är öppna i båda ändar så att man enkelt kan trycka ut märgen.
Tid: ca 45 minuter
12-16 märgben, beroende på storlek och märgkärlek.
en liten burk sniglar
en rejäl bunt persilja
2 tsk kapris
2 vitlöksklyftor
saften från en halv citron
salt och peppar
- Lägg märgbenen i kallt vatten i minst en kvart så att man kan trycka ur märgen.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Tryck ur märgen, lägg den i en form och sätt in i ugnen i 8-10 minuter. Lägg också in märgbenen i en form bredvid eller under. Detta för att de ska bli snygga och rostade. Märgen ska bli ganska klar, dvs vit eller max lite rosa i mitten, men inte för smält. En del kommer ha hunnit smälta.
- Hacka märgen i små bitar i en skål.
- Hacka persilja och kapris fint, riv vitlöksklyftorna.
- Blanda med märg, salta och peppra, pressa över citron.
- Förväll sniglarna, låt rinna av.
- Ställ upp märgbenen på högkant i formen. Varva märghacket med sniglar inuti benen, ungefär 2-3 sniglar per ben.
- Ställ in i ugnen igen i 10 minuter till.
- Servera med bröd.
- ps. Det kommer bli smält märg kvar i formen efter steg 3 och eventuellt på slutet också. Den vill du absolut spara och t ex göra klyftpotatis i. Jag skulle gå så långt så att jag skrapar av den märg som är kvar på folks tallrikar också. Oxmärgsklyftpotatis är trots allt ett av världens sorgligt oerkända underverk.