Sockerrostade jordnötter med femkryddor och sesamfrö

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner:6-10 som snacks

Tid: 15 minuter

Fem kryddor är en kinesiska kryddblandning med bland annat kanel, fänkål och sichuanpepapr. Du hittar den på asiatiska affärer och sedan har du fått en vän för livet. Eller fem rättare sagt. Bästa sichuanpepapren kommer från Risbergs, du hittar den bland annat på klippet på Fridhemsplan. Den är så löjligt mycket bättre än alla andra jag smakat att jag slängt ut alla andra.

  • 4 dl råa jordnötter
  • 5 cm ingefära, nålstunt strimlad
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk jordnötsolja eller sesamolja
  • 2 msk sesamfrö
  • 2 msk farinsocker
  • 2 msk ljus soja
  • 1 msk fem kryddor
  • ev 1 tsk rostad stött sichuanpeppar
  1. Hetta upp jordnötter, ingefära och salt med oljan i en teflonpanna på medelvärme. Rör om ofta.
  2. När nätterna börjar få gott om små bruna fläckar rör du ner  sesamfrö och farin. Låt sockret smälta ner under omrörning ett par minuter. Tillsätt soja och fem kryddor. Fortsätt rosta ytterligare någon minut under omrörning. Se upp så att det inte bränns. Var beredd att tippa upp nötterna om de börjar se för svarta ut. Strö över sichuanpeppar.
  3. Bred ut nötterna på två tallrikar. 

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh