Sommarlov: Fläderblomspannkakor

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"10210","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-620","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"501","height":"635","title":"_MG_1105","alt":"_MG_1105"}}]]Lagom till skolavslutningen så gick flädern upp i blom, i alla fall buskarna i söderläge. Om någon vecka finns det tillräckligt för att vi ska kunna plocka kassarna fulla och sätta saft, men än så länge är blomklasarna för få och för små.

I stället gjorde vi "hylleblomspannekakor", som svärmor och hennes syskon brukade smaska på när de var barn. Med klasen kvar så får pannkakan smak av blommorna (som man äter upp) och blomställningen blir en praktisk pinne att hålla i handen och dubbedippa pannkakan med i florsocker. Vill du göra elegantare små plättar kan du helt enkelt skilja blommorna från klasarna i en skål vatten (du måste ändå skölja dem noga så du inte får oönskat proteintillskott i smeten) och i stället blanda ned en näve blommor direkt i smeten.

Pannkaksbonus 1: Tid över i sommar? Den här länken är det många som pratar om just nu.

Pannkaksbonus 2: När jag gjorde fläderbärssoppa för några år sedan så fick jag i kommentarerna tips om att man i trakterna av Bremen om höstarna doppar fläderbärsklasar i en slags frityrsmet, kokar i olja och serverar med  kanel och socker. Borde kunna fungera som pannkakor också, återkommer om det i höst.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"10211","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-621","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"501","height":"643","title":"_MG_1295","alt":"_MG_1295"}}]]

Fläderblomspannkakor

Receptmakare: Anna Billing/ Ann-Marie Billing

Portioner: 4

Tid: 2 timmar för bästa resultat, annars en halvtimme.

Du kan i princip använda vilken pannkakssmet som helst, men det kan vara vettigt att inte göra en alltför stabbig smet eller en amerikansk som sväller upp alltför mycket, då pannkakorna i så fall riskerar att bli ofärdiga i mitten  och lätt tynger ned klasen när du sedan ska äta. Jag använder mitt bästa franska crêpe-recept som ger lövtunna pannkakor som bara behöver gräddas på ena sidan. Får smeten dessutom stå och svälla i kylskåp ett par timmar blir den ett under av följsamhet.

  • 12-16 fläderblomsklasar (beroende på stl)
  • 2 1/2 dl standardmjölk
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk florsocker
  • 25 g smält smör
  • 1 nypa salt
    Smör till stekning
  • Florsocker till servering
  1. Smält smöret i en kastrull eller i mikrovågsugn. Ställ det att svalna.
  2. Lägg fläderblomsklasarna i blöt en stund, men behandla dem milt så att inte alla blommor lossnar.
  3. Blanda mjölk, ägg, socker och salt i en bunke och vispa ordentligt. Tillsätt mjölet, lite i taget, medan du vispar smeten slät. Vispa till sist ned det smälta smöret. Låt smeten svälla, gärna i två timmar i kylen.
  4. Ta upp blomklasarna och låt dem rinna av på en kökshandduk innan du doppar en och en i smeten och gräddar dem på medeltemperatur. När pannkakorna fått fin färg lyfter du över dem på fat och serverar med florsocker att doppa i. Rabarbersaft med kardemumma är gott till, förstås.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing