Söndagsbrunch: Strata med mangold och svart trumpetsvamp
Som ni redan vet så har jag dille på rätter där man kan använda skåpspill, jag är som en hamster. Därför blir jag aldrig sur när någon glömt lägga tillbaka brödet i brödburken och rycker bara på axlarna när en bit parmesanost glidit ur plastfilmen och blivit torr och vit längst inne i kylen. Det finns alltid ett annat användningsområde för det överblivna.
I dagarna har jag konstaterat att vi nog bara ska plantera en rad mangold i landet nästa år, för hur mycket vi än äter så kommer det bara fler stänglar. I går plockade jag därför ett halvt kilo som jag kombinerade med överblivna ostbitar från fredagsmyset och en liten påse köpta svarta trumpeter i en strata. Hade jag väntat en dag till hade jag baske mig kunnat ståta med egenplockad trumpetsvamp också!
"Strata" betyder lager och det är precis så den här fiffiga italienska gratängen är uppbyggd: gammalt vitt bröd varvas med riven ost, en fyllning av grönsaker och kanske lite bacon, rökt skinka eller en god korv. Över allt detta hälls en äggstanning och sedan får stratan stå och götta till sig över natten innan den gräddas till en ljuvlig brunchrätt med frasig yta.
Strata med mangold och svart trumpetsvamp
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 8
Tid: 75 minuter + övernattning i kyl.
I en strata är det fritt fram för variationer. Champinjoner, purjo, cheddar, hushållsost? Spenat, feta och salami? Här använde jag mangold med stjälk och blad och överbliven gruyère och parmesan.
- 400 g mangold
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 100 g färsk svart trumpetsvamp
- 2 msk hackad slätpersilja
- 2 tsk repad färsk timjan
- 8 skivor vitt (gammalt) bröd
- 1 dl riven parmesan
- 1 dl riven gruyère
- 6 ägg
- 7 dl mjölk
- 2 tsk dijonsenap
- olivolja till stekning
- salt
- svartpeppar
- Skölj mangolden noga och klappa den torr med en handduk. Skär av bladen från stjälkarna. Skiva stjälkarna tunt och finhacka löken och vitlöken. Strimla bladen men separera dem från det andra hacket. Svampen trasar du i mindre bitar med händerna.
- Häll en rejäl skvätt olivolja i en stekpanna och fräs lök och mangoldsstjälkar tills de är alldeles mjuka. Lägg till svampen, persiljan och vitlökshacket efter ett par minuter och låt den steka med.
- Häll blandningen i en skål (annars blir det för trångt i pannan), torka ur järnet, ny olja och stek sedan mangoldsbladen mjuka. Vänd ner förra laddningen i pannan igen, smaka av med salt, nymald svartpeppar och timjan. Använder du en salt ost i stratan bör du inte överdriva saltandet.
- Nu är det dags att packa formen, bäst är en gratängform med ordentligt höga kanter. Längst ner lägger du fyra brödskivor, det gör inget om de överlappar varandra lite. Ovanpå hamnar grönsaks- och svampblandningen följt av parmesanosten. Skär de resterande brödskivorna i bitar och lägg ovanpå osten och tryck till dem så att de täcker.
- Vispa upp ägg, mjölk och senap till en stanning och häll över innehållet i formen, vätskan ska vara jämnhög med brödet. Täck gratängformen med plastfolie och låt den stå i kylskåp över natten så att brödet suger upp stanningen ordentligt.
- Ställ in ugnen på 175-180 grader. Ringla lite olivolja på toppen och strö över gruyèren. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. Eventuellt kan du flytta upp den några hack de sista fem, så får den extra grann färg.
- Låt stratan stå en stund innan du skär den i bitar. Den går också utmärkt att värma på, så spara en bit till måndagens lunchlåda.
Kommentarer
Låter underbart. Med lite prociuttto, eller tunnskivad enklel kassler som tillbehör för carnivorer.
Mer om mangold. Din fördel med skånska slätten. För mig har rådjuren ätit mangold och rödbetsblast. Räddat via västduk- men då har insekterna fått eget Eldorado. Sallaten rörde inte rådjuren. Finsmakare? Tycker inte om beska?
Förlåt "räddat via fiberduk"
Det ser fantastiskt gott ut!
Smart!
Nej men oj, det har jag aldrig provat på! Vad gott det ser ut =D Ska genast kolla upp det hela lite mer, låter ju fantastiskt gott och smidigt!
Örjan: Jag ser redan framför mig hur du byter ut mangoldsmängden mot svamp - blir jättebra med prociutto också. Hade inte hemma men använde det sist. Den här gången ville jag bara njuta av svampen. Sedan får jag ju tillägga att vihar grymt mycket rådjur och harar här nere också, de kalasar friskt inne hos grannen där det går ett stråk. Men vi har ett 1.40 stängsel med häck runt trädgården och två spanielskrämmor som gör dem mindre benägna att hoppa in här.
Niklas, Peter, Alexandra: Tack ska ni ha!
Nej tänker inte byta mangolden mot mer svamp. Familjemedlemmar uppskattar egenodlade mangolden mer än svamp.
Tänkte köttskivorna som separat serverad "muta" åt ...
Jag skriver bara: gôtt! Låter helt klart som något i min smak. Ska testas - med rester, så klart!
Örjan: Du har en poäng där :)
Annika: Sälj in den som pizzagratäng till barnen - funkar utmärkt. Ju mer ost desto mer poppis.
Så fantastisk vacker mangold :)
Ja visst är den, som karamellstänger.
Måste också testa. Samtliga ingredienser ligger i kylen och ropar (ja, svampen är ju torkad). Det där går ju annars att variera i det oändliga.
Praktiskt, eller hur? Senapen är däremot viktig, tycker jag. Den binder ihop smakerna på ett fint sätt.
Anna: "Dör" färgen i mangolden när man tillagar den? Som när man tillagar blå paprika så är det inte vidare blå längre.
Nej inte direkt, de bitar du ser i pannan på bilden är färdigstekta. Men efter ytterligare 45 minuter i ugn blir de förstås blekare.
Hur kan jag ha levt mitt liv i ovetskap om strata? Låter fabulöst gott!
Sv: Vad skoj att du ska komma hit! Då får vi absolut träffas. Kul att din bror ska bo i Notting Hill, Portbello Market har hottats upp med lite frukt och grönt numera också, och det finns hur många trevliga cafér som helst.
Hurra för strata, det måste bokmärkas och testas. Sen är jag ju hemskt svag för mangold, vackrare mat får man leta efter.
Hanna: Jag vet inte :) men tror jag kände likadant när jag lärde mig den av en amerikan. Brorsan bor inte i Notting Hill, men nära (vet inte vad området heter)och det ska bli kul att ses! Portobello marknaden var verkligen usel sist, så en upphottning var säkert på sin plats.
Tina: Gött! Lycka till med svamprisotton. Du är en modig kvinna!
Hej,
förlåt att jag kapar kommentarsfältet med en ot-fråga, men jag måste:
Ska ner och jobba en dag i Lund inom kort – vilket är roligaste krogvalet för kvällens middag?
Det är ok, Oskar. Lund är en ganska tråkig krogstad just nu, skulle jag vilja säga. Men det finns undantag: Klostergatans vin & delikatess eller nyöppnade M.E.A.T borgar för bästa middagen. Billigt gemyt hittar du på grekiska Mediterranean. Vill du ta en öl/ drink är det mest ruljans på Stortorget och intilligande Hercules. Alla inom fem minuters gångavstånd.
Gud vilka härliga färger:)
Mmmmmm, perfekt med mangoldrecept. Vi har massor av olika färger i odlingarna.
Hälsar fröken Dill
Sidor