Soppa på jordärtskocka och kastanj
Förr i tiden var kastanjer någonting man hittade i parken och stoppade i byxfickorna varmed man drabbades av den alldeles omotiverade känslan av rikedom. Nu för tiden är kastanjer någonting man köper dyrt på torget av smäktande män från Balkan varefter man går hem och skär sig upprepade gånger i fingret.
Jag tänker ibland att livet var enklare förr. Å andra sidan var maten inget vidare.
Soppa på jordärtskocka och kastanj
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 50 minuter
- 20 kastanjer, så färska och bulliga som möjligt
- 1/2 kg potatis, förslagsvis Amandine
- 300 g jordärtskockor
- 2 msk konc kalvfond
- 1 tsk honung
- 2 dl grädde
- Skala kastanjerna med en liten vass skalkniv.
- Skala potatis och skär i mindre bitar. Gör detsamma med jordärtskockorna.
- Lägg kastanjer, skockor och potatisar i kastrull och häll på så mycket vatten så att det täcks.
- Koka tills allt är ordentligt mjukt (det tar ca 20 minuter).
- Mixa rotfrukter, kastanjer och kokvatten till slät soppa med stavmixer.
- Tillsätt kalvfond, honung och grädde. Späd med lite vatten om soppan känns för tjock.
- Smaka av med salt och aningen nymalen svartpeppar. Låt allt bli varmt och servera.
Kommentarer
Jenny – det är mitt recept som är otydligt skrivet! Kastanjerna kokar med potatis och skockor. Och det är lättare än man tror att skära skalen av kastanjer – förutsatt att de inte torkat ihop alldeles av ålder.
Emil min vän, jag kan fortfarande inte fotografera. Men får man till en soppa som i bästa fall ser ut som barnvälling fast lite gråare, så har man all rätt att ta en komplimang i alla fall.
Spännande. Nu vet jag vad jag skall använda burken med kastanjer till som stått och filurat i skåpet ett tag
Kära matvänner!
Låt mig upplysa er med lite kastanjelära...i det lilla landet Slovenien vet vi allt om kastanjer.:-) Kastanjer ska vara glansiga, hårda och lena när man köper dem annars är det bara att låta bli...det är som att köpa öppna ostron . Det bästa man kan göra om man vill skala dem och använda i soppor eller desserter är att koka dem först..det tar cca 1 timme men sen är det ganska lätt att skala och göra vad man vill med dem..Man kan förstås även äta nykokta men alldelles bästa sätt att njuta av kastanjer är att rosta dem utomhus i ett stor kärl ovanpå eld.Börra hål i botten på en gammal plåtkärlom du inte hittar sådan.
Man eldar, rör lite i kärlen då och då med en pinne, dricker gluhwein och är allmänt social . När kastanjer är nästan svarta(färdiga) är det bara att linda dem i tiddningspapper och sen skala och äta tills dem är fortfarande varma.
Sa jag att man måste kryssa dem först med en liten vass kniv.? Annars blir det fyrverkeri :-)
Det var det finaste jag hört.
Min dotter grät nar soppan var slut. Bra betyg.
och den viktiga frågan: är det skånska skockor? (gör sig bäst på dialekt)
Finns det andra skockor?
Inte för mig!
Men hur vet man att en kastanj är riktigt färsk?
Man får fråga den smäktande. Annars blir de liksom lite mattare med ålder. Precis som de man plockade i parken.
Älskar bilden!
Mmm, det där lät gott. Mina skånska skockor ligger djupt begravda under ett decimetertjockt lager av snö, men jag brukar kunna bända upp några i mars innan de börjat gro. Då får jag kanske ersätta med vacuumförpackade italienska kastanjer.
Kanske en dum fråga men kan man äta kastanjerna utan att tillaga dem? Och hur vass är din skalkniv egentligen om du får av skalet på råa kastanjer. Vederbörligen imponerad!
Till och med bilder på uppäten mat får hon till, vilken fotokonstnär.
Håller fortfarande krabbklo-pasta bilden som den bästa någonsin.
Evigt imponerad.
Underbart inlagg! :)
Tack för ännu ett inspirerande recept.
En synpunkt bara: Visste du att King Edward är en av de potatissorter som besprutas allra mest, och alltså en riktig miljöbov?
http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/frukt-och-gront/Potatis/
Om det är mjöligheten du är ute efter så finns det andra, mindre besprutade sorter att använda som ersättning.
Det visste jag faktiskt inte. Så sorgligt. Det är inte mjöligheten jag är ute efter utan den smöriga kastanjeton som utmärker just King Edward.
Aha, jag förstår. King Edward är verkligen en väldigt god potatis (det finns ju en anledning till att den är Sveriges sannolikt allra populäraste potatis)... Men det har dykt upp en massa nya sorter på senare år – även några med smak av kastanj :) Prova till exempel amandine eller cherie:
http://www.aftonbladet.se/matvin/article3806264.ab
Vi ändrar helt enkelt till Amandine i receptet. Jag älskar internet.
Kan man inte rosta kastanjerna, skala dem och sen ha i dem i soppan och därmed även lägga till lite mer smak, dvs rostade kastanjer? Och förhoppningsvis enklare skalade?
Låter gott! Ska kanske försöka bända upp några skockor.
Det här receptet smakar gott redan i ögonen.
Benny – visst kan man det – om man tycker att det är värt att dra igång ugnen och lägga ytterligare 40 minuter till tillagningstiden av en väldigt enkel soppa.
Jag förstår att det låter lite knepigt att skala kastanjer när det är livsfarligt redan att kryssa dem. Men det är faktiskt rätt lätt. Skalen är mjukare råa än när man ska bända nöten ur det rostade kastanjerna.
Kom över rädslan och prova. Det är bara lite mat.
Jag kom över en konservburk i Frankrike med kastanjepasta. Vad skall jag göra med den? Nu är jag alldeles för kär i den burken för att börja experimentera dvs misslyckas eftersom jag så sällan åker till La France. Några tips? Kanske en dessert?
Jag tror absolut på dessert. Jag har inget recept åt dig men vet att italienarna älskar en mousse som de gör på rostade kastanjer som kokar med mjölk och en vaniljstång, mixar till puré och därefter smaksätter med konjak, florsocker, kakao och riven mörk choklad. Serveras med vispad grädde. Jag tror att den brukar kallas Monte Bianco.
Polygripen är en fin vän när en darrhänt ska till att snitta kastanjer.
Vilket bra tips. Och vilken fin blogg ni har. Keep it up!
Tusen tack Tina! Att man kan koka kastanjer med skalen på var helt nytt för mig. Sedan är det ju alltid trevligt att elda.
Jag håller på att leta ihjäl mig efter ditt recept på kalvragu med citron och timjan. Finns inte det kvar? Jag har för mig att det fanns på gamla bloggen i juni 2007, men nu verkar jag ha blivit blind.
Det där gamla receptet är så bra! här får du det:
5 vitlöksklyftor
400 g finmald kalvfärs
2 burkar hela tomater
2 ekologiska citroner
1 kruka färsk timjan
Hacka vitlöken fint och fräs i lite olivolja tills den tar bara aningen färg. Sänk värmen och tillsätt kalvfärsen. Stek under omrörning tills färsen verkar genomstekt. Puréa tomaterna med stavmixer eller mosa med handen de hela tomaterna och tillsätt. Tvätta och riv zesten av de två citronerna och tillsätt tillsammans med saften av den ena (gillar du syrlighet tillsätter du mer). Låt såsen puttra ihop till fastare konsistens och smaka upp med vitpeppar, salt och eventuellt en tesked socker (behövs ej om tomaterna är söta). Repa bladen från timjanplantan och tillsätt. Låt puttra ytterligare tio minuter och servera med nykokt pasta och vällagrad parmesan.
Åh tack! Du hann till och med svara innan jag åkte och veckohandlade. Middagen är räddad!
Ang skalning råa kastanjer.
Jag lade dem på skärbrädan (flat sida nedåt) och skar bort bottnen med förskäraren Därefter var de lättare att skala med enbart grönsakskniven.
Den goda färdiga soppan toppades med lite urpetat krabbkött. Passade bra till.
Sidor