Soppa på jordärtskocka och kastanj

Förr i tiden var kastanjer någonting man hittade i parken och stoppade i byxfickorna varmed man drabbades av den alldeles omotiverade känslan av rikedom. Nu för tiden är kastanjer någonting man köper dyrt på torget av smäktande män från Balkan varefter man går hem och skär sig upprepade gånger i fingret.

Jag tänker ibland att livet var enklare förr. Å andra sidan var maten inget vidare.

IMG_0949

Soppa på jordärtskocka och kastanj

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 50 minuter

  • 20 kastanjer, så färska och bulliga som möjligt
  • 1/2 kg potatis, förslagsvis Amandine
  • 300 g jordärtskockor
  • 2 msk konc kalvfond
  • 1 tsk honung
  • 2 dl grädde
  1. Skala kastanjerna med en liten vass skalkniv.
  2. Skala potatis och skär i mindre bitar. Gör detsamma med jordärtskockorna.
  3. Lägg kastanjer, skockor och potatisar i kastrull och häll på så mycket vatten så att det täcks.
  4. Koka tills allt är ordentligt mjukt (det tar ca 20 minuter).
  5. Mixa rotfrukter,  kastanjer och kokvatten till slät soppa med stavmixer.
  6. Tillsätt kalvfond, honung och grädde. Späd med lite vatten om soppan känns för tjock.
  7. Smaka av med salt och aningen nymalen svartpeppar. Låt allt bli varmt och servera.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren