Sosaties: Sydafrikanska lammspett med aprikos

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 4

Tid: 1 timme + 2 dygn

Sosaties, en verklig pärla från Cape Malay-köket, hittar du färdigträdda i varenda livsmedelsbutik i Sydafrika. Ibland med kombinationen fläsk och lamm, ibland med kyckling. Du kan snabbmarinera dem någon timme om du tycker att det är för krångligt med liggtiden. Men de blir allt godare ju längre tålamod du har!

  • Spett:
    700 g lammstek eller lammentrecôte
  • 8 st träspett
  • 150 g torkade aprikoser
  • 1 gul lök i klyftor
  • 2 gröna paprikor
  • Marinad:
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 1 1/2 msk råsocker
  • 1 1/2 msk malawisk masala (eller garam masala)
  • 1 msk tamarindpasta
  • 3 dl vatten
  • 1 dl rödvin
  • 1 ekologisk citron, saften
  • Till servering:
  • Kryddigt Cape Malay-ris
  1. Finhacka löken och vitlöken och fräs med garam masala, socker och olja i en tjockbottnad gryta tills löken blivit genomskinlig.
  2. Tillsätt citronsaft, vin, vatten och lagerblad och låt koka upp med övriga ingredienser.
  3. Skär lammköttet i lagom stora munsbitar och rör ner dem i marinaden.
  4. Dra grytan från plattan och låt svalna. Lägg de svalnade lammbitarna, aprikoserna och marinaden i en plastpåse och låt dra i kylskåp i två dygn (eller några timmar).
  5. Blötlägg grillspetten i vatten en timme innan tillagningen.
  6. Tänd grillen eller ställ in ugnen på 225ºC.
  7. Fiska upp köttet ur påsen, men spara marinaden. Varva kyckling med aprikoser, lök och paprika på spetten.
  8. Grilla i ugn ca 15 minuter eller på grillen tills spetten fått fin färg. Vänd dem i halvtid.
  9. Späd eventuellt marinaden med ½ dl vatten, låt koka upp, sila av och servera som sås till spetten.

Bild för Anna Billing
2010-06-10
Av

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing