Sötpotatisplättar med stekt fläsk och avokadogegga
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 40 minuter
Jäkligt gott. Men vad är inte gott med fläsk i? Vegetarianer tar bort fläsket och steker i olivolja i stället. En sallad på svarta bönor, majs och paprika är trevligt till.
- 400 g rimmat stekfläsk
- 350 g sötpotatis (1 stor)
- 250 g mjölig potatis (2 normalstora)
- 1 liten hackad habanero eller annan stark chili
- 2 ägg
- 3/4 dl vetemjöl
- 1/2 msk salt
- 1 avokado
- 1 dl creme fraiche
- 1/2 lime
- Koka sötpotatis och vanlig potatis mjuk. Låt ånga av och mosa sedan med potatisstöt eller något annat tungt. Blanda ned ägg, chili, mjöl och salt och forma till små bullar.
- Stek fläsket lagom knaprigt och varmhåll så länge. Spara fettet!
- Stek sötpotatisbullarna i fläskfettet på medelstark värme tills de är någorlunda fasta.
- Mosa samman avokado, creme fraiche och pressad lime. Smaka av med salt.