Späd kålsallad med dragon, libbsticka och gräslök
Sallad på bräserad nykål, dragon, libbsticka och gräslök
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 15 minuter
Mångden olja och citron ska hållas nere i den här salladen för att kålsmaken och örterna ska få fritt fram. Mängden libbsticka måste du anpassa efter örtens kraft. Styrkan varierar nämligen fasligt mycket i olika delar av växten.
- 1 litet huvud nykål drygt 500 g
- 1+1 msk mycket fin gräsig olivolja
- 2 msk finhackad gräslök
- 2 msk finstrimlad späd libbsticka
- 2 msk finstrimlad färsk dragon
- 2/3 msk finhackat citronskal
- 1-1 1/2 msk pressad citron
- 1/2 tsk socker
- 1/2 tsk salt
- Nymald vitpeppar
- Strimla vitkålen grovt. Strimla den hårda rotstocken fint eller släng den om den är träig. Lägg i en teflonpanna eller vid kastrull och rör runt med 1 msk olvolja.
- Låt svettas under lock tills kålen precis mjuknat något. Slå upp i en skål och låt svalna tills den är ljummen.
- Blanda med övriga ingredienser. Salladen ska vara mycket mild utan skarp syra.