Spaghetti med tapenade, parmesan och rostade tomater

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 25 minuter

Den här enkla vardagspastan är sonens favorit. Det kan bero på att jag har nämnt att man får skägg om man äter den. Ett stort, brunt, krulligt skägg som sträcker sig en bra bit ner på halsen. När man ser honom stoppa munnen full inser man hur mycket längtan som kan rymmas i en så väldigt ung människa. Nog för att det skulle vara effektfullt med en tova brunt lurv i en tvåårings ansikte, det kan man inte förneka, men ändå. Kanske har du också barn som äter dåligt? Prova om du inte kan locka med ett skägg. Du behöver inte ha dåligt samvete för att du ljuger. Säg att du läste det på internet.

Jag fick oliver i julklapp och gjorde därför min egen tapenade. Lagom proportioner är i runda slängar 5 dl urkärnade oliver, 7 sardellfiléer, en vitlöksklyfta, ett par matskedar kapris och två skivor bröd utan kant (ett eget påhitt som ger tapenaden trevligt krispig karaktär – kan utelutas). Rosta brödet och låt torka i rumstemperatur. Stöt vitlöksklyftan i mortel. Mixa oliver, vitlök, sardeller, kapris och bröd till slät massa. Späd eventuellt med olivolja eller pressad citron.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"3510","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-69","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"500","height":"428","title":"p10502302","alt":""}}]]

  • 1 del tapenade
  • 1 del parmesan
  • 1 näve körsbärstomater per person
  • spaghetti
  1. Klyv tomaterna, pensla med en blandning av honung och olivolja och ställ in i ugnen på 115°C i ett par timmar (så hinner tomaterna krympa så att smaken koncentreras) eller 175°C i 20 minuter om det är brådis.
  2. Rör ihop tapenade och parmesan, blanda med nykokt pasta och servera med tomaterna.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren