Stekt polenta med kompott på långbakade tomater, miso och mandel

Ett ständigt huvudbry är hur man bäst skämmer bort sin favoritvegan.  Här är lösningen! En riktigt lyxig rätt med mycket smak. Laktovegetarianer kan gärna komplettera med små klickar getost ovanpå. Eller riva ner ordentligt med parmesan i polentan. Polentan gör du dagen innan och slår upp i en form eller plastburk. När den kyls över natten blir den fastare i konsistensen -- så att den kan skivas och stekas.

Halvtorkade tomater gör du genom att halvera tomater, lägga på en plåt med snittsidan uppåt och torka på 100 grader (varmluft) några timmar. Tomaterna ska ha krympt till ungefär hälften. Om skalet är mycket segt och tjockt kan du dra av det nu.

Gör gärna en dubbel sats tomatröra, den passar perfekt att lägga på mackor eller i en wrap.


Portioner: 4
Tid: 25 minuter, om polenta och tomater är förberedda
Du behöver: 

4 bitar fast polenta
olivolja till stekning

Tomatkompott:
24 halvtorkade tomathalvor
1 dl mandel
2 klyftor vitlök
1 tsk fänkålsfrö
2 kvistar (ca 8 cm) rosmarin, repade
1 dl olivolja
ev 1/2 msk finosherry
lite finrivet citronskal
1-2 msk ljus miso, olika sorter är olika salta
3 dl buljongkokta puylinser
mald torkad ingefära
 
Till servering:
Broccoli eller annan grönsak, gärna mosad

Gör så här: 

Strimla tomaterna grovt och lägg åt sidan. Krossa mandeln grovt, helst i mortel annars i matberedare. Det gör inget om bitarna är olika stora. Skala, skiva och mortla vitlöken med en nypa salt

Hetta upp krossad mandel och fänkålsfrö i olivolja i en tjockbottnad gryta eller djup stekpanna på medelvärme. När mandeln börjar dofta och skifta i färg: vänd snabbt ner rosmarin och mortlad vitlök låt det fräsa tills vitlöken doftar nötigt.  Slå på sherry och vänd ner tomaterna. Dra pannan av värmen.

Rör ner citronskal och miso. Vänd ner linser och värm lite till. Smaka av med lite ingefära. Om du absolut föredrar svartpeppar tänker jag inte hindra dig.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh