Strimlad kotlett på italienskt vis med körsbärstomater och zucchini
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 50 minuter inkl marinering
Benfri kotlettrad är billigare och mer smakrikt än filé. En enkel rätt som kan varieras med andra kryddor.
- 500 g benfri kotlettrad
- 1 tsk fänkålsfrö
- 1/2 tsk torkad rosmarin
- 1/2 msk socker
- 1/2 msk salt
- 1 msk finstrimlat cironskal
- 1-2 klyftor vitlök
- 1 medelstor zucchini
- 1 ask körsbärstomater
- Till servering:
- Sardellkräm
- Basilikablad
- Fullkornspasta
- Sallad
- Skär kotlettrad i drygt lillfingertjocka strimlor. Krossa fänkålsfrö och rosmarin (timjan duger också) och blanda med msk socker och salt. Blanda köttet med saltblandningen, citronskal och pressa ner vitlök. Låt marinera 20-40 minuter. Ju längre, desto godare!
- Hetta upp 1 msk smör i en stekpanna tills det blivit nötbrunt. Bryn köttet i två omgångar. Rör inte om för mycket då blir det kallt i pannan. Strimlorna ska fortfarande vara vackert rosa i mitten. Lägg köttet i en fin stor skål och se till att det håller sig varmt.
- Skär zucchinin grovt medan köttet steks. Torka ur pannan om det ser bränt ut i botten. Hetta upp pannan igen med 1 msk smör eller olivolja. Stek hastigt zuccinin så att den får lite färg. Salta och peppra i panna. Strö gärna över lite mer kryddor eller pressa ner ytterligare en vitlöksklyfta. Blanda zucchinin med köttet.
- Torka ur pannan och hetta upp den med lite olja igen. Vänd ner körsbärstomater och låt dem bli heta så att de spricker lite.
- Blanda ner tomaterna i köttblandningen. Smaka av med salt och mycket nymald peppar.