Surdegsbröd med blåbär och nötter
De torkade bären köpte jag i en affär som heter Blueberry, som ligger vid NKs entré mot Regeringsgatan i Stockholm. Bären ser ut som russin, och smakar nästan ingenting när man äter dem direkt ur påsen, men när de hamnar i brödet suger de åt sig av fuktigheten och ger brödet en fin blåbärssmak. Det är två sorters surdeg i brödet, pyttelite vanlig jäst, och jästiden är cirka fem timmar.
3 dl kallt vatten
6 1/2 (400 g) vetemjöl special
2 dl (120 g) fint rågmjöl
1 dl (100 g) surdeg av råg
1 dl (100 g) surdeg av vete
10 g jäst 1 msk mörk sirap
1 msk salt
1 dl torkade blåbär
1 dl valnötter eller hasselnötter
Blanda alla ingredienser, utom bär och nötter i degblandaren. Arbeta degen på låg fart i tio minuter. Den blir mycket elastisk och fin.
Tillsätt blåbär och nötter.Låt jäsa i rumsvärme 2-3 timmar.
Dela degen i två lika stora delar och forma till två runda bröd, lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i rumsvärme under duk eller plast i 2-3 timmar. Värm ugnen till 250˚C. Ställ in plåten mitt i ugnen, spraya vatten på brödet med en blomspruta.
Sänk temperaturen till 210˚ och grädda ca 40 minuter tills brödet låter ihåligt när du knackar på det.
Låt brödet svalna på galler.