Svamppizza med blandad skörd och hård fårost

Receptmakare: Lisa förare Winbladh

Deg till 3 stora pizzor eller 1 pizza och 2 formfranskor, fyllningen räcker till 1 pizza.

Tid: ca 2 timmar

Har du blandsvamp att göra av med? En pizza kan mycket väl vara det rätta att göra. Jag brukar göra en rejäl sats deg och göra bröd av det jag inte äter upp.

Om du inte får tag på en trevlig hårdost av får är en hårdost av get det näst bästa. Tredje bästa alternativet är en lagrad herrgård eller prästost.

  • 25 g (1/2 pkt) jäst
  • 8 dl vatten
  • 8 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 msk råsocker
  • 8 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 50 g smör, gärna rumstempererat
  • 1/2 msk torkad rosmarin
  • bisarra mängder olivolja
  • Till topping:
  • 4 dl tärnad hopfräst blandsvamp
  • 125 g queso de cabra (spansk, mild hårdost av får)
  • 1 msk finhackad färsk salvia eller syriansk oregano
  1. Lös upp jästen i vattnet med salt och socker. Arbeta ner mjöl och rosmarin. Abeta med degkrokar eller degblandare  5 minuter. Klicka ner smöret och arbeta in det. Degen ska vara mycket lös men smidig. Kanske behövs lite mer vetemjöl?
  2. Olja in degens yta med mycket olja och spänn plastfolie över skålen. Låt degen jäsa till dubbel storlek ca 1-2 timmar.
  3. Värm ugnen till 250°C med en plåt i. Olja in händerna ordentligt och häll mycket olja på degen. Platta ut 1/3 av degen på ett väl oljat bakplåtspaper så länge. Knåda den inte.
  4. För över degen på papperet på den heta plåten. Fördela ssnabbt vampen över pizzan. Grädda ca 10 minuter tills kanterna börjar få fin färg. Ta ut pizzan och fördela osten över. Grädda ytterligare 5-10 minuter tills osten börjar få lite färg.
  5. Ta ut och strö över salvian. Mal över svartpeppar. Strö över lite flingsalt och skär upp i bitar. Servera bums.

Överbliven deg:

  1. Överbliven deg delas i två bitar, plattas ut med mycket olja och strös över med ost, oliver eller annat trevligt. Rulla samman hårt och forma till limpor.
  2. Lägg i väl oljade brödformar med gott om plats för jäsning. Olja ovansidan, plasta in och kyl över natten. Grädda direkt från kylen i 200°C tills de är ihåliga när man knackar på dem. Låt svalna utan form och utan bakduk.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh