Svartpepprig älggryta med touch av Hongkong

Den här rätten är ett utmärkt sätt att ta tillvara rester av stek, tjälknöl eller liknande kött. Själv använder jag resterna från en älgtjälknöl som vi åt ett par dagar innan.

Snabblagat som sjutton är det och har du inte en fördig tjälknöl så går det givetvis bra med vilket kött som helst, lövbiff funkar t ex utmärkt. 


Portioner: 6
Tid: 30 minuter
Du behöver: 

Svartpeppargrytan
 
4 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk neutral olja
2 msk nymalen svartpeppar
1 dl ljus soja
0,5 dl vatten
2 msk kinesiskt risvin eller torr sherry
2 msk tomatketchup
1 msk worchestershiresås
maizenaredning att reda med
200-300 g tjälknöl (gärna från älg)
1 msk socker
salt efter smak
 
Sesamsmakande haricot vertes
 
300 g brytbönor/hariocot vertes (frysta funkar finfint)
1 morot, slantad
1 msk neutral olja
2 msk ljus soja
1 msk sesamolja
salt, peppar och socker

Gör så här: 

Klyfta löken och finhacka vitlöken. Stek den sedan lite försiktigt i olja utan att den tar färg. Tillsätt svartpeppar, soja, vatten, risvin, ketchup, socker och worchestershiresås och låt puttra i ungefär fem minuter. Gillar du svartpepparstyrka så kan du banne mig dubbla mängden svartpeppar. Det känns som att man inte kan få för mycket pepparsmak i den.

Red sedan av med maizenaredningen och smaka av med salt. Avsluta med att skära upp tjälknölen i lagom stora munsbitar och lägg sedan ner dem i grytan. Helst ska du inte låta det koka så mycket från och med nu då vi vill bevara saftigheten från köttet.

Se där, Anders Johansson har tipsat om en gryta som inte tar en hel dag att laga. Den är till och med löjligt snabblagad.

Brytbönor är en grej vi ofta har hemma. Jag föredrar helt klart färska men det är också förbaskat lämpligt att ha en påse i frysen att ta fram när man glömt köpa andra grönsaker.

Stek brytbönorna tillsammans med morotsslantarna i lite neutral olja tills morotsbitarna mjuknat något. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och rör ihop. Det blir en fin sidorätt till grytan.

Servera grytan med nykokt ris och den varma bönsalladen. Det passar utmärkt med en stout eller porter till maten.

Bild för Anders Johansson
2015-11-28
Av
Fotograf
Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson