Tagligatelle med kastanje- och porcinisås och sprödstekt salvia
Kastanjer och osötad kastanjepuré funkar prima att använda som fyllning i pasta. Här i en krämig lakto-vego pastasås med kastanjer, söt lök och karljohansvamp, porcini, som är vanlig i Montagna Pistoieses skogar. Bra fegvego och bra som bjudrätt. Kanske i mellandagarna?
Tid: 30-60 min beroende på preppgrad.
500 g färsk tagliatelle
500 g kastanjer (275 g skalade)
25 g torkad porcini/karljohansvamp (350 g färsk)
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl grädde
1 dl torrt vitt vin
75g parmesanost
Ett par kvistar/ en liten kruka salvia
1 nypa riven muskotnöt
salt och svartpeppar
Olivolja till stekning
Lägg svampen i blöt i en liter kallt vatten i cirka en timma. Krama sedan ur svampen men spara blötläggningsvattnet.
Rosta och skala kastanjerna. Läs mer i den här artikeln om hur du gör det enklast
Stek hälften av de skalade kastanjerna med finhackad schalottenlök i en skvätt olivolja på botten av en kastrull.
Häll i vinet och låt det reducera, tillsätt sedan grädde och drygt 3 deciliter av svampvattnet.
Sjud såsen och mixa den sedan helt slät med stavmixer. Smaksätt med med salt, peppar och muskot.
Stek den urkramade svampen och resten av kastanjerna i olivolja. Smaka av med salt och peppar och lägg åt sidan.
Nyp bladen av salvian och stek den frasig i ny sats olivolja i ren panna. Smula sönder parmesanosten.
Koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll av vattnet i ett durkslag, lägg i serveringsskål och blanda ner såsen. Lyft pastan så att den täcks ordentligt av såsen och blanda ner de stekta kastanjerna och svampen.
Toppa med parmesansmulor och frasiga salviablad vid servering.