Tapas: Andalusisk gräddstuvad spenat
I Barcelona förra veckan frågade jag min väninna, som bor i Andalusien, om hennes absoluta favorit-tapas därifrån. Svaret kom utan tvekan: gräddstuvad spenat med honung, vitlök, russin och rostade pinjenötter. All mat har nästan söta inslag i södra Spanien, så de brukar äta spenaten till costilladas, små honungsgriljerade revben.
Jag blev helt såld på idén att laga detta och den för mig något otippade kombon vitlök, honung och grädde visade sig vara helt fantastisk till just spenat. Prova själv!
Gräddstuvad spenat med honung och rostade pinjenötter
Receptmakare: Anna billing
Portioner: 4 (tapas)
Tid: 15 minuter
- 500 gram fryst spenat (800 g färsk späd)
- 1, 5 dl vispgrädde
- 2 vitlöksklyftor
- 2 tsk flytande honung
- 40 g pinjenötter
- 40 g sultanrussin eller andra russin
- olivolja till stekning
- salt och svartpeppar
- örsta ingrediens
- andra ingrediens
- Tina upp spenaten och låt den rinna av ordentligt. Använder du färsk bladspenat sköljer du den och slungar den i en salladsslunga eller låter den rinna av i ett durkslag.
- Häll i lite olivolja i en stekpanna, rosta pinjenötterna och blanda i russinen. Lägg åt sidan i en skål.
- Koka upp vispgrädden i en separat kastrull och reducera den tills det återstår 1 dl.
- Hacka vitlöken fint och fräs i olivolja. Blanda i spenaten och stek den under omrörning.
- Häll på grädden och låt puttra i några minuter. Tillsätt honungen och smaka av med salt och svartpeppar.
- Servera som tapas och är med bröd eller till honungsgriljerade revben. Dåna av hänförelse.
Kommentarer
Undrar om barnen går p en sån här variant. De älskar ju spenat… Definitivt värt att prova. Jag lagade en liknande variant med apelsinblomsvatten, men grädde är nog ett säkrare kort ;-)
Min väninnas barn älskar detta och brukar beställa in det speciellt, så chanserna är iaf goda.
Åhh, gud så gott det låter!!! Fast jag älskar ju spenat. Minns så väl en kvinna som lärde mig att ha ketchup på spenaten, väldigt gott även för en inbiten ketchuphatare!
Åh fy bubblans vad gott!
Verkligen otippad kombo, men absolut ska jag testa. Spenat är en favorit så helt fel kan det inte bli! Om du är sugen på italien kan du kika förbi mig, sist blev det risotto * 3. /Nathalie
Tack för tipset - det låter verkligen fantastiskt gott. Det märkliga talesättet att det ena goda skämmer inte det andra kanske verkligen stämmer i det här fallet?
Nathalie: Vilken fin kommersiell blogg Mare Nostrum är, nog ett bra marknadsföringsdrag.
Det blev väldigt gott. Jag valde att servera detta till tagliatelle med kallrökt lax i strimlor.
Kul, Inger, kan tänka mig att det blev gott :-)
Sidor