Tapas: Andalusisk gräddstuvad spenat

I Barcelona förra veckan frågade jag min väninna, som bor i Andalusien, om hennes absoluta favorit-tapas därifrån. Svaret kom utan tvekan: gräddstuvad spenat med honung, vitlök, russin och rostade pinjenötter. All mat har nästan söta inslag i södra Spanien, så de brukar äta spenaten till costilladas, små honungsgriljerade revben.

Jag blev helt såld på idén att laga detta och den för mig något otippade kombon vitlök, honung och grädde visade sig vara helt fantastisk till just spenat. Prova själv!

Gräddstuvad spenat med honung och rostade pinjenötter

Receptmakare: Anna billing

Portioner: 4 (tapas)

Tid: 15 minuter

  • 500 gram fryst spenat (800 g färsk späd)
  • 1, 5 dl vispgrädde
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk flytande honung
  • 40 g pinjenötter
  • 40 g sultanrussin eller andra russin
  • olivolja till stekning
  • salt och svartpeppar
  • örsta ingrediens
  • andra ingrediens
  1. Tina upp spenaten och låt den rinna av ordentligt. Använder du färsk bladspenat sköljer du den och slungar den i en salladsslunga eller låter den rinna av i ett durkslag.
  2. Häll i lite olivolja i en stekpanna, rosta pinjenötterna och blanda i russinen. Lägg åt sidan i en skål.
  3. Koka upp vispgrädden i en separat kastrull och reducera den tills det återstår 1 dl.
  4. Hacka vitlöken fint och fräs i olivolja. Blanda i spenaten och stek den under omrörning.
  5. Häll på grädden och låt puttra i några minuter. Tillsätt honungen och smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Servera som tapas och är med bröd eller till honungsgriljerade revben. Dåna av hänförelse.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing