Tarte fänkål
Tarte flambée kan liknas vid en pizza, men utan tomatsås, och toppad med crème fraiche eller kvarg, lök och bacon. Och hur gott det än är så ville jag skruva lite på originalet.
Det började igår kväll då jag var hemma från jobbet. Jag såg en lite sömnig fänkål i lökskålen och så var det avgjort. Jag menar, vem ser inte en tarte flambée med fänkål framför sig efter en så inspirerande syn. En tunn krispig botten full med fänkålsfrön, mild len kvarg, söt lök och framförallt mer fänkål. Använd gärna ett eget recept på pizzadeg alt. jäs denna deg enligt ett sådant recept om iden på att jäsa något medan man sover och är på jobbet känns konstig.
500 g vetemjöl
300 g vatten
2 nypor salt
1 nypa torrjäst (det är inte så noga som en del tror)
1 msk fänkålsfrö
1 färsk fänkål
1 gul lök
250 g kvarg (salt och peppar efter egen smak)
200 g rökt fläsksida
- Mixa mjöl, vatten, salt, jäst och fänkålsfrö tills du kan "dra" en liten degklump till en tunn film som man nästan kan se igenom.
- Jäs i bunke täckt med folie i ca 24 timmar.
- Sätt ugnen på högsta möjliga gradantal (jag hade ungefär 275°C ) med en plåt i mitten på ugnen.
- Koka upp vatten.
- Skiva fänkål och lök i tunna skivor.
- Mjuka upp skivorna i det varma vattnet för att få igång tillagningsprocessen.
- Forma degen till önskad form/tjocklek på ett bakplåtspapper (gravitationen är din kompis).
- Bre degen med kvarg och fördela fänkålen/löken samt fläsket jämt över kvargen.
- För med hjälp av en bricka eller plåt över bakplåtspappret till den varma plåten i ugnen och grädda i 15 min eller tills klar.