Thailändsk korianderkyckling
Det har tagit mig flera veckor att skriva det här blogginlägget. Inte för att det är en ovanligt svår text eller för att receptet är så avancerat så att det behövs provlagas flera gånger. Tvärtom, kycklingen är ovanligt enkel och texten kräver inte så mycket research.
Orsaken har som vanligt med den vanliga vårstressen att göra, men välvilliga kanske tror att jag har bidat min tid inför den första skörden av koriander. Den här kycklingen blir nämligen bäst om den görs på frilandsodlad koriander, sådan där grov som man kan odla själv eller köpa i påse i asiatiska affärer. Den veka krukan har helt enkelt inte tillräckligt mycket med stake, så fort den utsätts för värme så försvinner det mesta av smaken. I varma rätter är det med andra ord helt meningslöst att använda kruk-koriander, om du inte strör över bladen och stjälkarna på slutet som garnering det vill säga. Meningslöst var kanske lite att ta i, men du får inte samma smakupplevelse som om du använder den frilandsodlade sorten. Den är mycket mer värmetålig och särskilt när du använder rötterna för där sitter det mesta av smaken. Det smakar friskt, citrusaktigt, lite beskt och en påminnelse om både rotselleri och persilja. Och ser man på, på engelska heter koriander även Chinese parsley. Det vore kul att testa någon gång och se om kruk-koriandern kan ta stöd av några kvistar persilja för att smaken ska bli mindre flyktig.
Koriander sägs vara världens mest odlade ört och det är inte något jag säger emot med tanke på att den har spridit sina frön i både Latinamerika, Mellanöstern och Asien. Örten går fint att odla själv och det är bra om man gör det i omgångar för den blommar lätt över. Har man inte någon jordplätt kan man köpa koriander i påse i astiatiska affärer. Det tar mig lite emot att köpa flygfraktade råvaror men eftersom jag inte äger någon jordplätt så är det så jag gör för sådana här typer av maträtter. Skölj koriandern noga så att ilskna magbaciller försvinner och förvara eventuell överbliven ört i en fuktig kökshandduk eller i ett fuktigt hushållspapper i kylskåpet. Spraya med kallt vatten vid behov.
Inspirationen till det här receptet kommer från Adam Liaw och hans fina bok Adam´s Big Pot. Han grillar kycklingen hel medan jag gör min i bitar i ugnen. Mest för att jag inte är typen som lång-grillar särskilt ofta. Det passar liksom inte in i en småbarnsmorsas liv. Oavsett metod så blir detta en riktigt fin sommarmiddag när du tröttnat på sillen och potatisen, gärna serverad med snabbpicklad gurka och ris, sötpotatisklyftor eller bröd.
PS. Sugen på att lära dig ALLT om koriander så kan du läsa Malins djuplodande text. Sugen på mer somrig mat mer koriander? Testa Lisas goda korianderssås eller Anders korianderstinna potatissallad. Länkar nedan.
Tid: 1 timme + marinering
1 vitlöksklyfta
3 stjälkar citrongräs
50 g koriander, gärna med stjälk
1 msk hela svartpepparkorn
3 msk fisksås
2 msk råsocker eller kokossocker
0,75 dl kokosgrädde
1 stor kyckling, ca 1,4 kg
Koriander och kokosgrädde till garnering
Snabbpicklad gurka samt ris, sötpotatisklyftor eller bröd till servering
Snabbpicklad
1 dl destillerad vinäger 5% eller utspädd ättika
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 stor gurka
3 schalottenlökar
2 chilipepparfrukter
Kycklingen:
Skala vitlöken och ta bort det yttersta bladet på citrongräset. Hacka dem och koriandern inklusive korianderstjälkarna grovt. Mortla eller mixa svartpepparn i en matberedare. Tillsätt citrongräset, vitlöken och koriandern och mixa till en smet. Blanda med socker, fisksås och kokosgrädde. Dela kycklingen i mindre bitar . Klappa in marinaden och låt marinera minst 30 minuter men gärna över natten (i kylskåp). Grädda kycklingen i 200 grader varmluft ca 40 minuter tills kycklingen är genomstekt eller grilla den på indirekt värme under övervakning. Låt gärna kycklingen vila ca 10 minuter innan du serverar den så att värmen sprids. Ringla över lite kokosgrädde och garnera med korianderblad. Servera med snabbpicklad gurka.
Snabbpicklad:
Koka upp vinäger, socker och vatten i en kastrull. Låt svalna. Skala och kärna ur gurkan. Skala och skär löken i tunna skivor. Dela, kärna ur och hacka chilin. Blanda grönsakerna med vinägerkoket. Servera direkt.