Thit heo kho trung (Söt fläskgryta med ägg)

Receptmakare: Olle Lidbom

Portioner:4

Tid: 1 1/4 timme

Servera grytan med ris, rikligt med hackad koriander och salladslök. En del äter rätten med inlagd senapsrot (s k sichuangrönsak) men jag tycker att den sunkiga smaken får rätten att kapsejsa. Sidfläsk är fett och går utan skada att byta ut mot fläskkarré.

  • 2 msk vatten
  • 1/2 dl socker
  • 2 vitlöksklyftor
  • olja
  • 600 g färskt sidfläsk eller fläskkarré
  • 2 msk fisksås
  • 1 dl vatten
  • salt
  • 4 hårdkokta, skalade ägg
  • Till servering:
  • Nykokt ris
  • Hackad koriander
  • Skivad salladslök
  1. Gör en karamell: Koka försiktigt ihop socker och 2 msk vatten tills det börjar bli nötbrunt i en stor tjockbottnad kastrull,  av plattan.
  2. Krossa vitlöken och stek någon minut i olja på medeltemperatur tills den är ljust gyllene, för över till grytan med karamellen.
  3. Skär det färska sidfläsket  3x3 cm stora kuber. Bryn köttet ordentligt. Salta.
  4. Slå på fisksås och vatten i grytan med karamellen. Lägg ner köttet. Sjud sakta under lock i en timme. När det återstår 15 minuter läggs de hårdkokta äggen försiktigt i grytan och rullas runt i såsen - det ger äggen fin färg.

Bild för Redaktionen

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen