Thit heo kho trung (Söt fläskgryta med ägg)
Receptmakare: Olle Lidbom
Portioner:4
Tid: 1 1/4 timme
Servera grytan med ris, rikligt med hackad koriander och salladslök. En del äter rätten med inlagd senapsrot (s k sichuangrönsak) men jag tycker att den sunkiga smaken får rätten att kapsejsa. Sidfläsk är fett och går utan skada att byta ut mot fläskkarré.
- 2 msk vatten
- 1/2 dl socker
- 2 vitlöksklyftor
- olja
- 600 g färskt sidfläsk eller fläskkarré
- 2 msk fisksås
- 1 dl vatten
- salt
- 4 hårdkokta, skalade ägg
- Till servering:
- Nykokt ris
- Hackad koriander
- Skivad salladslök
- Gör en karamell: Koka försiktigt ihop socker och 2 msk vatten tills det börjar bli nötbrunt i en stor tjockbottnad kastrull, av plattan.
- Krossa vitlöken och stek någon minut i olja på medeltemperatur tills den är ljust gyllene, för över till grytan med karamellen.
- Skär det färska sidfläsket 3x3 cm stora kuber. Bryn köttet ordentligt. Salta.
- Slå på fisksås och vatten i grytan med karamellen. Lägg ner köttet. Sjud sakta under lock i en timme. När det återstår 15 minuter läggs de hårdkokta äggen försiktigt i grytan och rullas runt i såsen - det ger äggen fin färg.