Tjälknöl på älg
Receptmakare: Jens Linder
Portioner: 10 portioner
Tid: 3 dygn men inte mycket arbete
Servera köttet tunnskuret och kallt med potatissallad, stuvad potatis eller potatisgratäng och rödvinssås. Surkål är gott till.
- 1 fryst benfri älgstek cirka 1 1/2 kg
- eller 1 fryst lammstek eller nötstek
- Saltlake:
- 1/2 msk korianderfrön
- ½ msk enbär
- ½ msk svartpeppar
- 3 lagerblad
- 2 liter vatten
- 1 1/2 dl salt
- 2 tsk socker
- eventuellt 2 klyftor vitlök, pressade
- Lägg steken på ett galler med en långpanna under och ställ in den i ugnen. Sätt ugnen på 80°C. Efter 6–7 timmar är köttet mjukt. Stick då in en köttermometer.
- Låt sedan köttet stå i ugnen tills innertemperaturen är 65-70°C. Det tar ytterligare 6–10 timmar.
- Gör i ordning lagen under tiden. Stöt koriander och enbär lätt i mortel så att de spricker lite. Smula lagerbladen. Koka upp kryddor, vatten, salt och eventuellt vitlök och låt koka någon minut. Dra av lagen från värmen och låt den kallna.
- Lägg ner köttet i den kalla lagen när det är färdigt och fortfarande varmt. Låt stå i kylskåp i 2 dygn.