Tjälknöl på älg

Receptmakare: Jens Linder

Portioner: 10 portioner

Tid: 3 dygn men inte mycket arbete

Servera köttet tunnskuret och kallt med potatissallad, stuvad potatis eller potatisgratäng och rödvinssås. Surkål är gott till.

  • 1 fryst benfri älgstek cirka 1 1/2 kg
  • eller 1 fryst lammstek eller nötstek
  • Saltlake:
  • 1/2 msk korianderfrön
  • ½ msk enbär
  • ½ msk svartpeppar
  • 3 lagerblad
  • 2 liter vatten
  • 1 1/2 dl salt
  • 2 tsk socker
  • eventuellt 2 klyftor vitlök, pressade
  1. Lägg steken på ett galler med en långpanna under och ställ in den i ugnen. Sätt ugnen på 80°C. Efter 6–7 timmar är köttet mjukt. Stick då in en köttermometer.
  2. Låt sedan köttet stå i ugnen tills innertemperaturen är 65-70°C. Det tar ytterligare 6–10 timmar.
  3. Gör i ordning lagen under tiden. Stöt koriander och enbär lätt i mortel så att de spricker lite. Smula lagerbladen. Koka upp kryddor, vatten, salt och eventuellt vitlök och låt koka någon minut. Dra av lagen från värmen och låt den kallna.
  4. Lägg ner köttet i den kalla lagen när det är färdigt och fortfarande varmt. Låt stå i kylskåp i 2 dygn.

Bild för Jens Linder

Mer från Jens Linder


Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder