Tjocka revbensspjäll med bakade plommon

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 3 timmar

Långlagat är lättlagat och det här blir en perfekt söndagsmiddag. De bakade plommonen fungerar som en härligt syrlig sås.

  • 1 kg tjocka revbensspjäll
  • 2 msk grovriven ingefära
  • 1/2 dl ljus soja
  • 3 stora klyftor vitlök, skivade
  • 6-8 stora plommon
  • 1 dl ljus muscovadosocker
  • 1/2 msk fem kryddor (femkrydda)
  • en aning mörk soja
  • Till servering:
  • Fullkornsnudlar eller ris
  • Wokade grönsaker t ex mangols med mörk sesamolja
  1. Klappa in köttet i ljus soja, ingefära och skivad vitlök. Låt stå svalt för att marinera minst 1 timme, gärna ett par timmar eller över natten.
  2. Värm ugnen till 250°C. Lägg köttet i en tjock, ganska trång ugnsform. lägg plommonen runt om. Slå på 1 dl vatten. Baka tills köttet är riktigt mört drygt 2 timmar.
  3. Strö fem kryddor över plommonen och vänd runt när en dryg timme gått. Täck över köttet med folie om det börjar se mörkt ut. Smaka av plommonen med socker och lite mörk soja före servering.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2008-09-27
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh