Tofu med rostad majs och chilibeanpaste

Ursäkta om jag tjatar! Vårt liv har faktiskt tagit en ny vändning tack vare yipin-tofu. Femåringen älskar tofu och äter den gärna i stora bitar före maten. Och middagen är sällan mer än en dryg kvart bort om man har tofu och en burk chilibeanpaste i kylen. I det här receptet använde jag sorten med fermenterade svarta bönor som har en extra mustig, chokladmurrig ton. Om du vill kan du förstås vända ner 1/2 msk fermenterade svarta bönor precis innan du vänder ner zucchini och paprika. (De små godbitarna är också vanebildande.)

Men det som verkligen gör skillnad är den färska majsen som rostas söt och seg så att den bildar kontrast till den mjuka tofun. Majsen och zucchinin kommer från Årstiderna. Yipin-tofun och chilibeanpaste hittar du på asiatiska butiker. Chilibönpastan håller sig länge i kylen sen du öppnat den, snart undrar du hur du kunde laga mat utan den.

Försök att få tag på riktigt små och fasta zucchini. Den här tiden på året smakar de alldeles extra ljuvligt och när du skär dem i bitar är sfaten som tränger fram nästan klibbig, som hos okra. Svart ris har trevligt tuggmotstånd och är nötigt och nästan mejerisött i smaken. Det säljs på asiatiska affärer men  Saltå Kvarns har finast smak och färg.


Portioner: 4
Tid: 20 minuter
Du behöver: 

500 g fast tofu, helst Yipins ekologiska
1/2 dl ljus soja
200 g (1-2 pluttiga) zucchini
2 spetsiga tunna paprikor
15 cm purjo
2 majskolvar
1/2 dl finhackad ingefära
2 msk rapsolja
2 msk chilibeanpaste, helst varianten med svarta bönor
15 cm purjo
1/2 tsk mörk sesamolja
massor av finskuren koriander
TILL SERVERING
svart ris, kanske rostade jordnötter

Gör så här: 
  1. Skär tofun i stora kuber. Häll soja över dem och vänd runt mycket försiktigt. Låt marinera.
  2. Tärna zucchinin grovt. Halvera paprikan på längden, kärna ur och skär i ganska stora bitar. Skiva purjon tunt.
  3. Tra blast och silke av majsen. Halvera kolvarna på tvären. Ställ dem på kortänden och skär av majskornen med vass kniv. (Kolvarna kan sparas till buljongkok, de ger fin söt smak.)
  4. Hetta upp en stor wok på full sula med oljan och ingefäran. Lägg ner majsen när woken är het och rosta tills majsen blir svartprickig. Rör inte runt för mycket, då blir woken svalare. (Om du bara har en liten wok kan du rosta majen först i torr wok och lägga den åt sidan, så att det inte blir för fullt i pannan.)
  5. Fös majsen och ingefäran uppåt sidorna. Ös ner zucchini och paprika. Låt ligga i fred 20 sekunder innan du sakta vänder runt. Rör ner chilibeanpaste och stek under långsam omrörning någon minut.
  6. Vänd ner purjo, tofu och soja. Sänk värmen och vänd mycket försiktigt runt någon minut tills allt är genomvarmt. Stänk över sesamolja. Strö över koriander.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh