Tom ka gai

Soppan är förvånansvärt lättlagad när du väl jagat upp alla ingredienser. Om du inte får tag på galangal kan du använda ingefära. Det smakar inte ett dugg likt den kådiga kamferosande galangalen, men blir gott på ett annat sätt. Men kalla det inte tom ka gai utan kycklingsoppa. Om du inte får tag på frysta limeblad kan du hoppa över dem. Torkade limeblad gör ingen människa lycklig utom möjligen butiken som får dina pengar helt oförtjänt. Om du inte får tag på bra kokosgrädde som t ex Savoy ska du inte laga soppan alls. Du hittar den på asiatiska affärer. Dålig kokosgrädde smakar urk. frys in citrongräs, galangalen håller sig i flera veckor i svalen om du förvarar den i en pappåse. I receptet står det visserligen kycklinglårfilé men jag använde en hel kyckling som strimlades i pitar. Lårköttet lite tunnare än bröstköttet. Om du har tid kan du marinera strimlorna med 1 knapp msk av fisksåsen och 1/2 tsk salt.


Portioner: 4
Tid: 30 min
Du behöver: 

450 g kycklinglårfilé
1 palsternacka
ca 6 cm galangal
2 stjälkar citrongräs
2 asiatiska schalottenlökar eller 1 liten fransk (inte bananvarianten)
1-2 thaichili, ca 5 cm långa eller krossad torkad chili
4 dl kokosgrädde, Savoy
8 dl svag kycklingbuljong, t ex fond du chef
1-2 msk fisksås, helst Tiparos
150 g minimajs, fryst eller färsk
8 små fina skogschampijoner
4 stora frysta eller färska limeblad
4 salladslökar
2-3 tsk palmsocker eller farinsocker
ca 2 msk pressad lime

Till servering:
Grovhackad koriander (inte för mycket!)

Gör så här: 
  1. Putsa kycklingen och strimla i bitar tjocka som mitt lillfinger.
  2. Skala och ansa palsternackan. Strimla den i strimlor tjocka som McDonalds pommes frites. Halvera schalottenlöken, skala och kvarta. Krossa varje klyfta i morteln. Skiva chilin fint (kärna inte ur den). Tvätta cirongräset, halvera på längden och krossa dem med baksidan av en kniv. Knyt til en knut så är det lättare att fiska upp sen.
  3. Koka upp palsternacka, lök, chili, citrongräs, kokosgrädde, buljong och den mindre mängden fisksås i en kastrull i emalj, teflon eller rostfritt. Låt sjuda 4 minuter. Halvera minimajsen på längden. Kvarta champinjonerna i fyra klyftor. Strima salladslöken tunt på snedden. Håll det vita för sig och det gröna för sig.
  4. Smaka av med mer fisksås. Lägg ner kyckling och minimajs. Låt sjuda sakta 5 minuter. Läg ner svamp, de grövre bitarna av salladslökensalladslök och limeblad. Låt sjuda ytterligare 7-8 minuter och kycklingen är mör. Vänd ner det gröna av salladslöken. Smaka av med socker och lime. Soppan ska vara het, aromatisk och kokossöt med markerad syra.
  5. Fiska upp limeblad och citrongräs om du har oerfarna gäster som inte vet att peta dem åt sidan. Varna för galangalen, den ska inte ätas. Jag tycker att det är en del av charmen att kryddorna ligger kvar så att man kan beundra dem.
  6. Servera med koriander. Inte för mycket, en liten nypa räcker, annars dödas soppan.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh