Tomas gazpacho - vinnare i gazpachotävlingen 2007

Receptmakare: Tomas Larsson

Portioner: 4

Tid: 20 minuter + 1 timme i kyl

Här kommer en snabb och enkel gazpacho. Min gazpacho drar åt det asiatiska hållet med lite koriander och en gnutta honung. Men jag försöker ändå hålla på närhetsprincipen. Paprika har utgått av miljöskäl. Tomaterna bör, av samma orsak, vara svenska från kallväxthus eller friland (kräver rätt säsong). Olivoljan är utbytt mot rapsolja.En kompromiss är tomatjuicen som är importerad och gjord på koncentrat men här betonas snabbhet och enkelhet.

Brödet är veckogammalt surdegsbröd á la Swanljung. Det skärs i små tärningar och läggs ovanpå soppan. En förenkling som är både nyttig och god.

  • 3 medelstora tomater
  • 1 medelstor gurka
  • 2 små färska rödlökar
  • 1 klyfta vitlöksklyfta, skivad
  • 5 dl tomatjuice
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 10-12 droppar tabasco
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar, 10 drag med kvarnen
  • 1 tsk honung
  • 15-20 blad koriander
  • 1/2 dl finskuren gräslök
  • 2 tunna skivor rågbröd (utan för mycket hela korn)
  1. Använd en kannmixer. Lägg i alla tomater, halva gurkan och halva rödlöken grovt skuren, skivad vitlök och 2 1/2 dl tomatjuice. Kör allt till en grov puré.
  2. Blanda i resten av tomatjuicen, rapsolja, vinäger, tabasco, salt, svartpeppar, honung. Täck över och ställ in i kylen minst en timme.
  3. Vid servering: Finhacka resterande halvor av gurka, rödlök, och all gräslök - lägg på ett fat. Finhacka koriandern och lägg undan på ett annat fat. Skär brödet i små tärningar. Rör ned koriandern i soppan. Portionera i sopptallriken och toppa med gurka, rödlök, gräslök och brödtärningar.

Bild för Redaktionen

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen