Torrstekt fläsk med plommon och sticky rice

När jag gick på IHM hade vi en rödlätt lärare som påminde lite om Tom Selleck. Vi kallade honom för Köttet, dels för att hans naturliga färgskala var provocerande skär, men framför allt för att han trots detta rörde upp en storm av aggressivt erotiska känslor hos oss kvinnliga studenter. Inför vår första lektion hade han skrivit ordet Valkommen! över hela vita tavlan. När han hälsat på alla lämnade han rummet varvid jag gick fram och skrev dit de två saknade prickarna. Sedan började lektionen. ”Problemet med de flesta av oss är att vi är programmerade att leta efter fel”, inledde Köttet. ”Istället för att se till helheten och det som är bra, lägger vi kraften på bagateller och fokuserar på det som är dåligt. Felsökeriet får oss att känna oss lite duktigare än andra just då. Tyvärr gör det oss i längden oförmögna att skapa någonting eget och vårt öde blir att försöka bromsa andra.”

De orden är fortfarande någonting av det klokaste jag hört i en lektionssal. Och Köttet, om du händelsevis skulle råka läsa, det här är för dig:

IMG_0856

Torrstekt fläsk med plommon och sticky rice

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 1 timme och 15 minuter

 • ca 1 kg fläskkarré i bit
 • kinesisk soja
 • 6 plommon
 • 3 dl glutonious rice eller råris
 • 6 – 7 dl vatten
 • 1/2 dl ostronsås
 • 3 stjärnanis
 • 1 kanelstång
 • 1 msk asiatisk fisksås
 1. Sätt ugnen på 200°C.
 2. Skär köttet i så tunna skivor du kan och lägg ut över bakpappersklädd plåt. Häll på massor av kinesisk soja och vänd köttbitarna så att sojan kommer åt på alla sidor. Sätt in i ugnen, ca 1 timme.
 3. Halvera plommonen, strö lite salt och kanske lite socker över snittytorna och ställ in på plåten tillsammans med köttet efter ca 30 minuter.
 4. Koka riset med ostronsås (vispa ut den i vattnet om den är tjock), kryddor och fisksås. Om du som jag är halvkass på att koka ris kan spara några deciliter vatten och tillsätta dem mot slutet om/när riset kokat torrt men ännu känns lite för hårt.
 5. Servera med limeklyftor och tunnskivad gurka om du vill (strimla köttet behöver du inte heller göra, det är mest för att det skulle bli snyggt på bilden). Koriandern kan du också strunta i om du inte är mig eller Jorma. Och ja, jag vet att det är glasnudlar på bilden men det blev inte lika gott som riset.

Bild för Lotta Lundgren
2010-11-10
Av

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren