Trädgård i kruka eller rädisor med örtig olivkräm (vegan)

Ett nyklassiskt sommartrick är trädgård i kruka som försnacks innan middagen! Det består helt enkelt av en eller två olika röror med nedstoppade rädisor i vilket gör att det ser ut som en trädgård där man drar upp rädisorna ur marken. Vanligast är att man har smulad rostad råg som "jord" men eftersom jag älskar örter och oliver och ville hålla det glutenfritt gjorde jag en kräm med örter, oliver, citron och rostade solrosfrön. Lite som en tapenade, pesto, salsa verde, chimichurri eller vad du nu än vill kalla det, sak samma - kräm eller gucka funkar alldeles utmärkt. Har du inte portionsformar funkar det prima att använda olika koppar och muggar, eller om du har fest eller buffé - varför inte använda några pajformar eller djupa loppistallrikar som ställs fram på drinkbordet så får folk ta för sig när de hämtar sin öl?

Vegan/Paleo: Här använde jag växtmjölkprodukter vilket gör det mjölkfritt, klimatsmart och vegan, men har du kogrejer hemma, använd för all del dem. För paleo kan du byta ut fraiche och färskost mot blötlagda mixade cashewnötter eller mandlar och sen toppa med örtkrämen som vanligt. Nog prat, låt oss laga mat!


Portioner: Ca 4 portionsformar
Du behöver: 

Ett gäng rädisor med fin blast (det är viktigt att det är blast på rädisorna, annars försvinner hela poängen)
1 burk färskost, tex mjölkfria Oatly PåMackan
1 burk creme fraiche, tex Oatly iMat Fraiche
Örtkräm, pesto eller tapenade (gör olivkrämen i receptet nedan eller köp färdigmixad version i butik. Alternativt köp en burk med antipasti eller inlagda grönsaker, sila bort oljan och mixa till en grov kräm. Finns i en mängd olika smaker och prisklasser, från delibutiken till konservhyllan på lokala matbutiken)

Örtig olivkräm
Ett litet knippe bladpersilja inklusive stjälkarna
Valfri extra ört som dill, basilika, körvel, gräslök, ramslök. Ta något du tycker är gott!
1 dl rostade solrosfrön
Ca 2 tsk citronsaft
Ca 1 dl urkärnade gröna Halkidikioliver eller svarta Kalamon/Kalamataoliver
Ca 1/2 dl god olivolja
Havssalt

Tillbehör
Rostat surdegs- eller lantbröd som du skär till sticks att scarpetta med, alternativt flatbröd eller fröknäcke

Gör så här: 
  1. Skölj rädisorna försiktigt och plocka bort fula och trasiga blad så de har ca 2-4 blad kvar per rädisa. Lägg och torka på hushållspapper eller en gammal tidning.
  2. Mixa alla ingredienser förutom salt till olivkrämen i en matberedare (eller stor mortel) tills det blir en grov pestoliknande kräm som ej är för tunn. Smaka av med salt och eventuellt mer citronsaft och olivolja.
  3. Blanda färskost och fraiche. Klicka ut i portionsformerna, ca 3 cm djupt. Toppa med ett lager olivkräm. Ploppa försiktigt ned rädisorna så bara blasten sticker upp.

Servering: Ät med händerna och dippa rädisorna i guckan. Servera med rostade brödsticks i separata glas. Servetter är en bra idé.

Bild för Therese Svensson

Mer från Therese Svensson


Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson