Tvålagat fläsk med ingefära, tomat och koriander

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 15 minuter (och många timmar för köttet)

Det här är en riktigt lyckad resträtt som bygger på kunskapen om att fläsk nästan inte kan lagas för länge så länge det lagas med kärlek. Kan du tänka dig något ljuvligare än att förena långkokets must och smältande smekning av gommen med en krunchig smakrik yta? I Asien förekommer två-lagat fläsk i en mängd olika varianter.

Släng ner en skinkstek eller en fläskkarré (till och med den förhatliga styckningsdetaljen picnicbog funkar hyfsat) i en stor emaljgryta med lite salt, lite soja eller buljong och kanske en skivad lök. Det ska bara precis vara en bottenskyla vätska, köttet ska ångas snarare än kokas. Om du har en stor gryta slänger du ner två stora köttstycken. Ställ in i ugnen på 125°C och låt gå i drygt två timmar.

Nu är det dags att krydda, men överansträng dig inte för det är bättre att krydda köttet andra gången det lagas. Har du med kryddorna från början tappar de smaken för mycket, undantagen är ingefära, och burdusa frökryddor. Släng ner kryddfrön, lagerblad, finhackad ingefära och kanske vitlök beroende på vilken riktning rätten ska få. När köttet är riktigt mört tar du ut grytan, låter den svalna och ställer in i kylen. Nu har du världens godaste kött att laga olika rätter av närmaste dagarna.

Skiva det och låt det puttra några minuter i en god sås. laga pytt på det. Marinera det i en sallad. Eller gör det här goda fräset. (Barnen gillade det också! Men vi fick servera ena ungen kött utan chilipasta. ). Vi serverade vitlökskryddad spenat till och ett mycket gott ekologiskt rundkornigt parboiled ris till från Kung Markatta. (Ja, jag gillar ju inte vitt ris i större mängder men ett par matskedar tycker jag om, när det är så här bra.

  • 500 g långkokt griskött (tillagad vikt)
  • 2-3 msk finhackad ingefära (tvättad men inte skalad)
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk chilipasta t ex sambal eller harissa elelr vad du råkar ha hemma
  • 2 tsk mald koriander
  • 1 msk ljus soja
  • 1/2 tsk fisksås
  • 2 msk smör + 2 rapsolja till stekning
  • Till servering:
  • Ris, gärna råris
  • Gröna grönsaker
  • Kanske en god salsa?
  1. Tärna köttet i bitar något större än sockerbitar. Värm smör och olja i en teflonpanna och släng ner köttet och ingefäran när det börjar puttra. Salta pyttelite. Fortsätt stek på medelvärme tills köttet börjar få färg. Rör om då och då. Fortsätt stek under flitigare omrörning tills köttet är gyllenbrunt och börkar bli knaprigt. Pressa ner vitlöken och bryn ytterligare 20 sekunder under omrörning.
  2. Klicka ner tomatpurén, ev chilipasta och koriander och vänd runt ordentligt tills purén är jämnt fördelad. Tillsätt mer olja om det behövs. Sänk värmen och var beredd på att dra pannan av spisen om det är för varmt. Blanda ner soja och fisksås.
  3. Fortsätt steka på låg värme tills ytan är torr och tegelröd med fläckar som drar mot, ehem, gyllensvart?
  4. Servera med tillbehören.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2009-01-16
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh