Typ turkisk bröllopssoppa á la Årstiderna

Man läser namnet, sedan kommer alla frågorna. Är soppan en allegori? Vad är det i så fall som ska giftas samman? Linser och bulgur? Bulgur och ris? Och vem eller vilka har i hop det med den ökänt promiskuösa myntan? Är det sant att hälften av alla ingredienser som gifter sig skiljer sig efter fem år (som det påstås på Twittter). Mysteriet tätnar, soppan tjocknar … Det enda som är säkert är att du blir mätt och lycklig. Och att soppan är en spinoff på klassisk turkisk bröllopssoppa.

Att Årstiderna förekommer i namnet är lättare att förklara. Eftersom jag får hem grönsakslådor från Årstiderna och är usel på att planera, händer det att jag har en satans massa grönsaker och grönsaksbitar kvar i kylen dagen innan nästa låda kommer. Den här soppan sväljer det mesta. Gott i soppan är: Morot, rotselleri, palsternacka, fänkål, sötpotatis, potatis, pumpa. Mjuka tomater finhackas och rörs ner tillsammans med de burkade. Mjukare grönsaker fräses snabbt på hög värme och får toppa soppan.

På vintern gillar jag att toppa soppan med strimlad fräst grönkål eller svartkål. Om sommaren gör jag den på färska tomater och blandar ner finhackade primörer på slutet. Hösten då? Ja, gärna stekt röd paprika och aubgergine. En klick yoghurt i passar året om. Använd havre- eller sojaalternativ om du vill ha soppan vegansk.

 


Portioner: 8
Tid: 1 timme
Du behöver: 

2 stjälkar blekselleri
1/2 liter fint tärnade hårda grönsaker (eller 2 morötter)
1 dl olivolja
2 stora gula lökar
1 tsk spiskummin
1/4 tsk kummin
3 klyftor vitlök
2 msk sambal oelek
1 tsk rödvinsvinäger
1 msk fint paprikapulver
1 msk finhackade korianderstjälkar
2 1/2 dl röda linser
1 1/2 dl grov fullkornsbulgur
ev 1/2 dl grötris
4 dl passerade tomater eller 500 g tärnade färska
ca 2 l hemkokt kycklingbuljong eller 2 l vatten +1 1/2 msk lantbuljong
1 msk ljus miso
ev Herbamare örtsalt
1/2 msk torkad mynta (börja med mindre, styrkan varierar)
TILL SERVERING:
citronklyftor
ev fetaost
olivolja
skivade oliver
ev tjockyoghurt, kanske vegansk

Gör så här: 

Tärna sellerin ganska fint. Lägg tillsammans med de andra grönsakerna i en stor tjockbottnad kastrull och låt grönsakerna börja svettas i oljan. Salta lätt på dem, då mjukar de snabbare och steks jämnare. Halvera, skala och finhacka lökarna. Vänd ner i grönsakerna och fräs på låg medelvärme tills allt börjar mjukna ordentligt. Det hela tar minst en kvart.

Tillsätt spiskummin och kummin och fräs vidare tills grönsakerna är riktigt mjuka och har fått lite färg. Skala vitlöksklyftorna och mortla till fint mos. Vänd ner i kastrullen tillsammans med sambal oelek. Fräs under omrörning några minuter. Rör ner vinäger, koriander, linser, bulgur och ris. Fräs ytterligare några minuter under omrörning. Slå på tomater och hälften av buljongen. Koka upp och låt sjuda mycket sakta tills soppan tjocknat, ca 20-30 minuter.

Slå på resten av buljongen och låt sjuda nästan omärkligt ytterligare 30 minuter. Späd mer om det behövs. Soppan ska vara nästan som en gröt. Smaka av med salt och paprika.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh