Udon med pankostekta räkor
Det pratas så mycket om nordhavsräkornas könsbyten och hämningslösa parningslekar, men faktum är att räkor bara är riktigt billiga en gång om året och det är precis just nu.
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
- 500 g räkor med skal ca 250 g tjocka udon-nudlar 1 kycklingbuljongtärning + 4 dl vatten 1 msk mirin ½ tsk socker 1 knippe salladslök 2 avokado 75 g färsk babyspenat eller torkat sjögräs ½ dl panko (japansk stöbröd)
- Skala räkorna och hacka grovt.
- Koka nudlarna mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av i durkslag och spola med ljummet vatten.
- Koka upp vatten och buljongtärning, tillsätt mirin, socker och smaka upp med aningen japansk soja om du vill ha mer sälta. Ta från värmen och tillsätt slantad salladslök, spenat/sjögräs och skivad avokado. Tillsätt slutligen kokta nudlar och håll soppan varm under lock.
- Hetta upp några matskedar olja, tillsätt panko och stek gyllenbrunt. Vänd ner räkorna och ta genast från värmen. Slå upp soppan på skålar, toppa med pankostekta räkor och servera.
Kommentarer
Jag antar att panko inte finns på Konsum i Gröndal. Knappast udonnudlar eller mirin heller. Synd! För nu blev jag verkligen sugen på pankoräkor.
(Det är alltså jag som inte är ”Gröndalsbo” men som bor här jag med...)
Det är mycket som inte finns på Coop Gröndal. Trots att vi är många förträffliga personer som bor här.
Det här verkade jättegott! Sist jag köpte panko råkade jag köpa en dyr jättepåse.. jag har använt väldigt lite och den har bäst före jan. 2008, men jag kan inte se något mögel.. undrar om jag fortfarande vågar använda den. ;)
Men vad är udon-nudlar???? Går det att få tag på även om man bor på landet?
Udon nudlar är ganska tjocka och salta vetenudlar. Makalöst goda och fullt möjliga att göra hemma med vadsom bjuds på Coop i Gröndal. Googla och du skall finna recept. Panko ströbröd är knepigare...
lycka till
Saxit. Provsmaka. Smakar det inte illa kan du använda.
Maggan – som Jonas skriver: smakrika, sega japanska vetenudlar som varken smakar som vanliga nudlar eller pasta. Otroligt goda.
De finns inte att köpa i vanliga svenska mataffärer men det brukar inte vara något problem att hitta dem i asiatiska livsmedelsbutiker. Fråga. Ibland ligger de inte bland övriga nudlar eftersom de anses finare. Så är de också rejält mycket dyrare.
Panko har (till skillnad från vanligt äckligt härsket ströbröd) evigt liv. Typ.
Köp en jättepåse för nästan gratis i valfri asiatisk affär och släng ströbrödet!
fantastiskt gott och enkelt recept, Lotta!
Jag tittade länge på udobilden. Tittade en gång till på dina tidigare bilder och då föll associations-polletten ner: Lotta, trots sparsamt vinterljus från ett norrfönster lyckas du fotografera maten på samma spirande livsbejakande sätt som den klassiska RFSU-kampanjen med blommor, ståndare och pistiller! Vad är en luden vallmostjälk jämfört med tunnskivad salladslök, ömt omslingrad av udonudlar? Och visst får även den mest potenta liljeståndare vackert ge sig för en glänsande lökklyfta prickad med svarta bönor?
(Ok kan vara att jag är ute på djupt vatten här, men då skyller jag bara på dina småekivoka texter... make food not war.)
Anna, Anna. Jag minns den kampanjen. Den är en av mina favoriter. Niklas Bergström var ad på RFSU-jobbet, Jöns Hellsing var copy, Garbergs hette byrån. Av en händelse flyttade jag 1996 upp till Stockholm från Göteborg för att jobba med Bergström på Garbergs. Sedan jobbade jag där som copywriter i åtta år, fast inte med Bergström för han hade tröttnat på reklam och ville göra något annat.
Mat är vackert. I lite blått norrljus märks det inte att jag är en ganska medioker amatörplåtare. Vilket inte hindrar att jag blir glad och smickrad av dina ord. Tack.
Ahaa, då var jag inte helt ute och cyklade! Och det är därför du är så blygsam ;-) RFSU- kampanjen var en fantastisk svensk/linneansk tolkning. Har för mig att det i Storbritannien samtidigt gjordes aids-skrämselpropaganda med budskapet ristat i gravstenar.
Återigen, prova att laga era egna udon nudlar, det blir fantastiskt gott, dessutom får de en ganska ljuvlig form. Annars finns de att köpa torkade (somvanliga nudlar), "färska" vakuumförpackade eller djupfrysta (godast av de icke hemlagade).
Härhemma har Udon visat sig vara en mycket uppskattad barnmat från 6 mån och uppåt.
Och sist lite reklam; I Malmö finns numera en japansk matbutik vid lilla torg (hörnan Landbygatan/Engelbrektsgatan). Fantastiskt sortiment, kunnig ägarinna och rimliga priser. Om ni har vägarna förbi och uppskattar japansk mat så handla lite här så vi får behålla denna ljuva källa till delikatesser från den uppåtstigande solens rike.
Jag talar i egen sak, jag vill få ha den kvar.
Lotta, bara för att jag tycker så mycket om dig, jag har precis hittat en otrolig matblogg! Det är en tjej från spanska Baskien som gör en blogg med inriktning på bakverk... typiskt baskisk, med otroligt fräscha råvaror, perfektionism och samtidigt så enkelt, så naturligt! Jag bara dreglar ohejdat. Glöm inte, det var här ni såg den först: http://cannelle-vanille.blogspot.com/
hälsningar
Eva i Aquitaine
Ja jävlar! Vilken människa. Det här är ju sjukt.
Åh! Det var ta mig tusan det finaste jag sett på länge! Vilka bilder! Men håller med Anna. Lotta du tar också otrolig fina bilder. :)
Tror ni vi kan lära henne svenska och tubba henne att blogga för oss?
Absolut inte. Hon får oss andra att framstå i dålig, lat och obegåvad dager. Kolla in uppdateringstakten. Hon är inte klok, tanten.
Spännande, tack för svaren! Får nog ta mej en långpromenad till vår tynande kinesiska butik och se om dom har udon.
Sidor