Ugnstekt anka med körsbärssås

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 4

Tid: 2 timmar

Köp gärna anka med inälvspåse (eller inälvorna intakta om du är händig och har ankfarm i närhen), för de är slöseri att förfara! Som såsbas är de perfekta och ger en fyllighet som ingen flaskfond i världen kan slå - även om det förstås går med en skvätt kycklingfond i såsen i värsta fall.

Körsbärssåsen kom till av flera veckors smågrubblande. Jag ville inte göra apelsinanka igen, men kände att den fruktiga syrligheten var viktig för att balansera ankans lite jolmiga fetma. Plommon fraktade från Kina kändes, tja... Inte helt ekokorrekt. Så varför inte göra slut på den där burken körsbärsmarmelad som min figur inte tillåter mig på frukostmackan (notera paradoxen att den tillåter det till middag). Tillsammans med lite Cherry Heering (kocken kan också behöva lite), lite vinäger och salvia från balkonglådan blev det en ljuvlig syrlig sås med en svag doft av kanel.

Överkurs är att ta vara på ankfettet och steka potatisen i den. Gör så här: skär av halsskinn och onödigt hudflabb kring gumpen. Titta inuti ankan, där kan också finnas också fett att slita ut. Skär allt i mindre bitar och stek på medelstark värme i stekpannan. Pressa ur fettet med en stekspade och häll av (genom sil) allteftersom. Häll även av fettet och stekskyn som samlats i botten av formen på den stekta ankan när den är färdigstekt. Häll i ett kärl och låt det skikta sig. Häll av så mycket av ankfettet du kan, men se till att inte få med stekskyn. Skär halvcentimetertjocka skivor potatis och fritera i ankfettet på hög värme.

 • 1 anka (a 2-3 kilo) inklusive inälvspåse
  salt, svartpeppar
 • 4 shalottenlökar
  2 msk smör
  4-5 dl vatten
  1 kanelstång
  1 dl körsbärsmarmelad
  1/2 dl cherry heering
  2-3 msk balsamvinäger
  1 msk färsk, hackad salvia
  1 msk maizena, utrört i lite kallt vatten
 • salt, svartpeppar
 • Till servering:
 • Potatis friterad i ankfett
 • Gröna bönor
 • Svarta linser med en gnutta balsamico
 1. Sätt ugnen på 175°C. Gnid in ankan med salt och svartpeppar. Bryn runt om i en het panna så får du ett knaprigare skinn. Stek ankan i ca 1 1/2 timme till en innertemperatur på 75°C (då är ankan fortfarande lite rosa, men då är den allra godast och saftigast).
 2. Under tiden gör du såsen. Hacka inälvorna och shalottenlöken och fräs dem i smöret tills de börjar få färg. Slå över vattnet, tillsätt kanelstången och låt sjuda en timme utan lock. Sila fonden, tillsätt körsbärsmarmelad och körsbärslikör. Låt reducera till ca 3 dl.
 3. Ställ åt sidan till ankan är färdig. Häll av stekskyn från ankan och häll av så mycket du kan av fettet.
 4. Häll stekskyn i såsen, smaka av med vinäger, salt och peppar, tillsätt salvian och maizenan och låt koka ihop ett par minuter. Tranchera ankan och servera såsen till.

Bild för Margit Richert
2008-02-07
Av

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
2015-06-07
Bild för Margit Richert
2015-06-07
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
2013-11-05