Utflyktspaj med blandsvamp
Det här är en riktigt mångsidig och matig paj som varje matlagningskunnig person inser kan varieras i all oändlighet. Receptet beskriver bara en av alla möjliga realiseringar. Det finns till synes inget sofistikerat med pajen och kanske är så fallet. Den mättar i alla fall fint och behagligt på t ex en blandsvampstur i skogen.
Tid: 1 timme
4 normalstora kokta, mjöliga potatisar
1 stor näve torkad (ca 250 g färsk) blandsvamp
1 gul lök
100 g (1/2 stort pkt) bacon
125 g feta
Äggstanning:
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl creme fraiche
Salt, nymald vitpeppar
Pajdeg:
80 g smör, i fryskalla kuber
2 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
Salt efter smak, ca ½ tsk
- Behandla svampen enligt metoden ovan om den är torkad.
- Gör pajdegen i god tid. Lägg smör, mjöl och salt i en matberedare och pulsa sönder. Droppa i lite vatten i taget och pulsa vidare tills pajdegens textur är som brödsmulor. Jobba samman snabbt och lägg in i kylen. Ta ut degen efter en halvtimme och kavla ut till ca 4 mm tjocklek.
- Strimla bacon och stek på medelvärme för att få ut fett och smak. Ta ur baconet och lägg i löken på samma temperatur och låt det mjukna ett slag, innan svampen läggs i och får steka med. När löken är gyllene och färdig, lägg tillbaka baconet i pannan, kasta runt och dra av värmen. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Förbered äggstanningen: Vispa ägget. Blanda med mjölk och creme fraiche, smaka av med salt och vitpeppar.
- Mosa potatisen direkt i botten på pajformen. Strö över det stekta, smula över fetaosten. Häll över stanningen och rota lite i bottnen med en gaffel så att stanningen rinner ner fint bland potatisen. Ställ in i mitten av ugnen på 200 grader ca 10 minuter så att pajen stannar till lite.
- Ta ut formen ur ugnen och lägg den utkavlade pajdegen över hela härligheten, ta bort överflödig deg. Sätt in i ugnen igen ca 20-25 minuter tills skalet fått fin färg och är genomgräddat. Låt helst svalna någorlunda så att den sätter sig och blir lätt att skära.