Vaniljpannacotta med rabarberkompott

receptmakare: Margit Richert

Portioner: 4

Tid: 15 minuter arbetstid (plus några timmar i kylen)

Jag älskar rabarber, men av någon anledning köper jag det aldrig. Kanske för att jag har samma syn på de rosa stjälkarna som jag har på blåbär, svamp och nässlor: det är ingenting man köper, det hämtar man efter behov i omgivningen. Men flera års lägenhetsboende har, trots bristen på ätliga växter på parkeringarna utanför, inte ändrat mitt sinnelag. Rabarber plockar man, och bara när tiden och platsen är rätt för denna plockning är det moraliskt riktigt att äta den.

Hur som helst, en gräddig pannacotta med ett lock av lätt gelatiniserad rabarberkompott är så enkelt att jag nästan skäms. Men å andra sidan är smaken så ljuvlig att jag vore ond om jag inte delade med mig av receptet - alltid kan det väl inspirera någon... Och kom inte ens på tanken att ersätta vanijstången med vaniljsocker - det blir inte hälften så gott!

  • till pannacottan:
  • 4 dl vispgrädde
  • 1/2 vaniljstång
  • 1/2 dl socker
  • 2 blad gelatin
  • till rabarberkompotten:
  • 300 g rabarber
  • 1 msk vatten
  • 3/4 dl socker
  • 1/2 blad gelatin
  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med grädden och sockret. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Ge gräddblandningen ett uppkok och fiska upp vaniljstången (lägg den i en burk med socker så får du riktigt vaniljssocker till framtida kulinariska utflykter). Vispa ned gelatinet i den heta (men inte kokande!) grädden. Fördela blandningen i 4 små glas och ställ i kylen att stelna.
  2. Skala rabarbern om den är grov och skär den i centimetertjocka skivor. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp rabarbern tillsammans med socker och vatten och låt sjuda tills rabarbern mjuknat, 3-5 minuter beroende på hur kraftiga rabarberstjälkarna är.
  3. Rör ned det uppblötta gelatinbladet, låt svalna något och häll ett lager rabarberkompott över pannacottan. Låt stelna minst 4 timmar.

Bild för Margit Richert
2008-05-01
Av

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
2015-06-07
Bild för Margit Richert
2015-06-07
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
2013-11-05