Vansinnesgod granola med hasselnötter

Det finns en driljon recept på granola, det här är en av mina favoritvarianter. Lagom söt, kryddig och med balanserad sälta. Om du är en gottegris ökar du på sockermängden. Kryddorna kan varieras efter eget tycke. Anis, kanel och rivet citronskal  är överraskande fint ihop. Jag har ganska mycket nötter och frön i min granola, de ger nämligen ett fint näringstillskott och nyttigt fett. Dessutom blir det ruggigt gott.

Att rosta länge på ganska låg värme är hemligheten bakom rik, fyllig smak. Just nu är det modernt med granola som rostas ännu fler timmar på riktigt låg värme. Kanske är det mer hälsosamt, men eftersom den smakar så räligt äter jag inte upp den -- och när den stannar i sin burk gör den inte mig någon nytta.

  Förvara din granola i en tät glasburk, gärna mörkt och svalt. Den smakar fint i någon vecka, men är allra bäst de första dagarna. Det är inte så att den blir giftig, eller ens tråkig när en vecka har gått. Men mycket av charmen har gått förlorad. De ljuva maillardämnen som skapas vid gräddningen är nämligen lättflyktiga. Konstigt nog är granolan inte alls särskilt god när den ännu är varm. 


Portioner: 20
Tid: 2 timmar
Du behöver: 

2 dl hasselnötter
3/4 tsk hela kardemummakärnor
1 tsk mald ingefära eller kanel
7 1/2 dl havregryn, dinkelflingor, rågflingor
1 1/2 dl havrekli eller vetekli
2 dl melonkärnor eller ljusa skalade pumpafrön
1 1/2 dl kokosflingor
1 dl linfrö
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1 tsk salt
ev lite vaniljessens
1 1/2 dl vatten
75 g ghee eller olivolja, rapsolja
Efter avsvalning:
ev 2-3 msk havtornspulver eller nyponpulver

Gör så här: 

Krossa hasselnötter i mortel. Lasta inte morteln full utan lägg ner några nötter i taget och ge varje nöt en rejäl smäll. Du kan förstås köra dem i matberedare eller använda hela nötter. Men jag måste ju berätta för dig hur det blir allra bäst också.

Tippa över nötterna i en stor bunke allt eftersom. Mortla kardemumman fint och tippa ner i bunken. Rör ner gryn, kli, melonkärnor, kokosflingor och linfrö.

Lös upp sockret och saltet i vattnet. Blanda ner ev vaniljessens och fett.Om du använder ett fast fett smälter du det med vattnet i en mikro på ca 600W i någon minut.

Blanda vätskan noga med de torra ingredienserna. Ös ut i en långpanna med bakplåtspapper och platta ut till en tjock smulig kaka.

Sätt in långpannan i ugnen. Sätt ugnen på 135 grader (varmluft).  Efter 1 1/2-2 timmar är "kakan" mörkt gyllene och frasig helt i genom. En del (läs: jag) gillar när den är ganska mörkt brun. Kolla ofta mot slutet. Gyllensvart är inte lika gott som det låter. Höj värmen till 145 grader om du vill snabba på processen mot slutet.

Stäng av ugnen och låt gärna kakan svalna i ugnen. Då blir den riktigt torr snabbt.

Ta ut långpannan och smula granolan grovt. Smaksätt med bärpulver om du vill. För över till glasburkar med täta lock. Förvara mörkt och svalt.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh