Vårbroddsglass
Kanelknäckig smak som passar särskilt bra tillsammans med olika sorters varm frukt. Det smakar nästan paj.
Tid: 1 timmes arbete, 4-5 timmars frysning
2 strån vårbrodd
2 dl mjölk
1+ 2 dl grädde
1 dl socker
2 ägg
- Blanda mjölken med 1 dl grädde. Låt den koka upp med vårbroddstråna, ta kastrullen från värmen och låt stå 10 minuter. Fiska upp vårbrodden.
- Rör ned sockret och äggen och värm försiktigt upp smeten under omrörning tills den tjocknar lite.
- Kyl smeten i vattenbad tills svalnat helt.
- Vispa grädden och vänd ned den i smeten.
- Frys i glassmaskin enligt tillverkarens anvisningar. Frys sedan ytterligare 3-4 timmar i frysen.
- Eller: Frys in direkt i frysen. Rör om då och då under infrysningen för att minska iskristallbildningen.
- Servera med något syrligt tillbehör.