Veganwrap med tapenade och annat kladd

Förra helgen hade vi macklördag. Vi käkade ostronmackan som jag skrev om igår, men jag gjorde även en vegansk macka/wrap.

Inspirationen kommer från Lisa goda wrap, den satte igång min knopp ordentligt. Wrap i tortillabröd är dessutom en brödgrej som går alldeles utmärkt som glutenintolerant då ICA har riktigt bra tortillabröd (av vetetyp) i sitt glutenfria sortiment. Ja, alltså jag vet att majstortillas finns, men ibland vill man ha tortillas av vetetyp.

Jag tycker den här mackan/wrapen blev väldigt god och den grillade auberginen ger en kladdig ostkänsla som känns viktig hos en varm macka/wrap


Portioner: 4
Tid: 1 timma minst
Du behöver: 

1 aubergine
1 msk salt
2 msk olivolja
svartpeppar efter smak
en liten burk soltorkade tomater, grovt hackade
en burk kalamataoliver, urkärnade
2 salladslökar, grovt hackade
0,5 dl olivolja
saft från en citron
mer salt och peppar
2 morötter, grovt rivna
en näve bladpersilja, hackad
en näve bra sallat av något slag
ytterligare en salladslök
4 tortillabröd
olivolja för stekning

Gör så här: 

Skiva auberginen och lägg ut på en skärbräda. Salta ordentligt och låt stå. En timma brukar vara rätt lagom men lite kortare funkar. Vi gör det inte alls bara för att dra ut vatten, utan mest för att bli av med den där beska smaken som annars blir så uttalad. Konsistensen blir också bättre av det.

Lägg oliver, soltorkade tomater, två salladslökar, 0,5 dl olivolja i en mixer och mixa ordentligt. Smaka av tapenaden med citronsaft, salt och peppar.

Stek auberginskivorna, gärna i grillpanna, i olja tills de blir mjuka och fina och får lite brynt yta. 

Nu kan vi motera ihop wrapsen. Tänk på att alltid lägga på lite för mycket på tortillabrödet. Det måste man göra när man gör sån här mat, oavsett om det är dumplings, prioger, tacos eller wraps. Alltid för mycket.

Kleta på ordentligt med tapenade och lägg sedan på sallat, salladslök, bladpersilja, aubergineskivor och riven morot. Man kan kladda på lite mer tapenade men jag tycker man ska vara lite försiktig med den. Den är smakintensiv så den tar gärna över.

Vik ihop till ett paket och stek på medel hög temperatur i en stekpanna med olivolja. Börja med sidan med vecken.

Dela på mitten och servera. Sjukt gott med en mörk öl till.

Bild för Anders Johansson
2016-01-30
Av
Fotograf
Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson