Vegetarisk böngryta med mexikanska krydddor
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 6-8
Tid: 1 timme
- 1 stor gul vinterlök
- drygt 1/2 dl olivolja
- 1 msk spiskummin
- 1/2 msk anis
- 1 kryddnejlika
- 3 klyftor vitlök
- 1 msk grovhackad eller mald anchochili
- 2 burkar krossade tomater
- 1/2 tsk mald kanel
- 1/2 tsk oregano
- 1/2 tsk bryggmalet kaffe
- 1/2 dl rökig BBQ-sås
- 2 burkar röda bönor
- 2 burkar majs
- Till servering:
- Majschips
- Ev rostade potatisklyftor
- Skala och hacka löken. Fräs lökhacket helt mjukt i olivolja med spiskummin, anis och kryddnejlika i botten på en stor emaljkastrull. Ha tålamod och använd låg värme så kommer smaken fram.
- Skala och skiva vitlöken. Rör ner vitlök och ancho i lökfräset och fräs sakta vidare 5 minuter.
- slå på tomater, Blanda ner kanel, oregano, kaffe och BBQ-sås. Låt puttra samman ca 30 minuter.
- Skölj bönorna i kallt vatten och rör ner dem. Rör ner majsen. Låt puttra i ytterligare 10 minuter.
- Servera med tillbehören.