Vietnamesiska pannkakor på mungbönor, rismjöl och kokos

Det fiffiga med vietnamesiska pannkakor är att de bara ska stekas på ena sidan. De ska nämligen vara lite krämiga och goffiga och sen kan man lägga en smarrig curry oppanpå. Vietnamesiskt pannkaksmix hittar du i asiatiska butiker. Den består av olika konstellationer av rismjöl, mungbönor och tapioka. Det här är ett recept för dig som vill göra dem från grunden som jag har lånat från den utmärkta boken Hot Sour Salty Sweet (Alford/Dugiud, Artisan) och modifierat en aning. Faktiskt goda med stekt fläsk och äppelklyftor eller lingon också. Ska du göra en vuxen variant är det gott att blanda hackad salladslök och chili smeten.

 • 3/4 dl mungbönor
  4 dl kokosmjölk
  1 dl vatten
  2 1/2 dl rismjöl
  1/2 tsk socker
  1/2 tsk salt
  (1/2 - 1 tsk curry eller gurkmeja)
 • neutral rapsolja
 • Till servering:
 • God curry på kyckling eller kikärter och zucchini
 1. Blötlägg mungbönorna i vatten 1 timme. Låt rinna av och släng blötläggningsvattnet. Kör i matberedare tillsammans med kokosmjölken tills det är slätt. Tillsätt vattnet. Blanda övriga ingredienser och mixa hastigt.
 2. Låt smeten stå och svälla i minst en timme. Gärna längre. Allra godast blir det om du låter det stå framme över natten med en klutt surdeg eller lite yoghurt i.
 3. Rör om ordentligt.Hetta upp olja i en teflonpanna. Provstek en pannkaka. Beroende på rismjölsorten kan smeten behöva spädas med upp till två dl vatten. Pannkakan är färdig när botten är knaprig och ovansidan nästan är torr. Vik ihop, lägg upp på tallrik och servera bums.

Bild för Redaktionen
2009-01-14
Av

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
2017-03-16
Bild för Redaktionen
2016-03-15
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
2015-11-17
Bild för Redaktionen
2015-11-16