Vit chiligryta på tupp

Jag kom över ett par tuppar. De sprang omkring på marken när jag fick dem så det var så klart lite jobb med det. Å andra sidan är det nyttigt och karaktärsdanande att döda och ta ur sin mat själv emellanåt.

Kommer du inte över en tupp så kan du ersätta den med ett par hönor, det är vettigt att käka upp uttjänta värphöns istället för att bränna dem. Det funkar så klart med kyckling också men dra ner ordentligt på koktiden då. Köper du en grillad hel kyckling och använder köpt buljong så kan du dra ihop den här chiligrytan på en halvtimma, men det är så klart inte rätt.


Portioner: 6
Tid: 4-5 timmar
Du behöver: 

Tupp- och buljongkok

1 tupp på ca 3 kg
1 morot, grovt skuren
1 gul lök, klyftad
3 lagerblad
1,5 liter vatten
2 msk salt

Chiligryta

2 msk majs- eller rapsolja
1 gul lök, hackad
2 färska jalapenos, hackade
1 grön paprika, tärnad
4 vitlökklyftor, hackade
1 tsk hel spiskummin
1 tsk hela korianderfrön
1 msk anchochilipulver
1 liter tuppbuljong
kött från en tupp
2 burkar stora vita bönor
2 lime, pressade
1 kruka färsk koriander, grovt hackat
2 dl creme fraiche till servering
1 påse majschips till servering

Gör så här: 

Tupp- och buljongkok

Lägg tuppen i en stor gryta och fyll på med vatten. Koka upp och skumma ordentligt under ungefär 20 minuter. Skummet smakar blä och måste bort.

Lägg i övriga ingredienser och låt puttra i ytterligare en timma. Ta sedan upp tuppen, låt svalna i 20-30 minuter och plocka sedan bort köttet från den. Lägg tillbaka benen och koka i ytterligare 40 minuter. Sila sedan av buljongen och ställ undan. 

Chiligryta

Hetta upp olja i en gryta och fräs gul lök, jalapeno, paprika och vitlök tills det är mjukt. Jag gillar att fräsa på lite hårdare så vi även får lite färg på grejerna.

Rosta spiskummin och korianderfrön försiktigt och mortla sedan till ett fint pulver. Har du inte hela kryddor så ge fan i att rosta, risken att du bränner kryddorna är för stor. Blanda ner de mortlade kryddorna samt chilipulver i lökfräset och fräs ytterligare fem minuter.

Häll på buljongen och lägg ner tuppköttet. Låt det nu puttra under lock tills köttet är mört och fint. För mig krävdes det två timmar puttring, det var griniga tuppar jag kommit över. Å andra sidan är det ju exakt det här vi är ute efter, långkokt kött med kraftiga fibrer, inte någon kyckling som inte har använt musklerna alls under sitt korta liv.

Tillsätt avrunna bönor och koka i ytterligare 20 minuter. Det är meningen att en del bönor ska gå sönder lite och liksom reda till grytan. Jag rör rätt så mycket i grytan under den här tiden. 

Avsluta med att blanda ner limesaft och koriander och smaka av med salt och svartpeppar. Servera med en klick creme fraiche och majschips vid sidan.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson