Zucchiniplättar, rostad tomatvinägrett, getfärskost
Går att variera i all oändlighet. Fetaost är gott till. Eller stekt ägg. Kalla på smörgåsar till utflykten smakar de också bra.
Tid: 4 timmar
3 små, fasta zucchini
1 tsk salt
1 dl finskuren persilja/basilika,/rosmarin/dill/oregano, vad du vill faktiskt - jag använde en blandning av persilja och rosmarin)
salt, svartpeppar
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
olivolja till stekning
12 körsbärstomater
salt
2 små vitlöksklyftor
1/2 msk sherryvinäger (eller annan vinäger du gillar)
1/2 dl olivolja
getfärskost
kalamataoliver
- Sätt ugnen på 100 grader, halvera körsbärstomaterna, lägg dem med snittytan upp i en form och salta lätt. Glöm bort dem 4 timmar. Finhacka tomaterna och vitlöken, blanda med vinäger och olja. Smaka av med mer salt.
- Under tiden grovriver eller tunnstrimlar (mandolin, mina vänner, mandolin!) du zucchinin. Lägg den i ett durkslag, strö över saltet och blanda om. Ställ något tungt över och låt stå en halvtimme.
- Pressa ut så mycket vatten du kan ur zucchiniraspet. Smaka av med mer salt om det behövs och svartpeppra lite. Blanda i kryddörterna. Vispa upp äggen lätt och blanda ned dem också.
- Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i smeten tills det är nätt och jämt blandat.
- Klicka ut biffar/plättar - stora som en snusdosa ungefär - i en het oljad panna. Stek i omgångar 6-7 minuter per sida på medelvärme. Eller tills de har fått fin färg på båda sidor. Håll varma i 150 graders ugn tills alla är färdigstekta.
- Servera med en klick getost, tomatvinägretten och gärna en näve kalamataoliver till.