Det här är en matkulturhistorisk blogg och jag som skriver den heter Richard Tellström. Till vardags föreläser jag om matkultur, mattrender och om varför vi människor ägnar oss så mycket åt matlagning och måltider. Inte bara i vår tid utan genom historien. Jag är också docent och forskare i ämnet måltidskunskap, och har valt att förjupa mig i matkulturen som fenomen och vårt stora intresse genom historien för livsmedel, maträtter och måltider. Särskilt intressant tycker jag det är att undersöka hur vi människor uttrycker oss med mat och dryck. Ibland är den mat vi tillagar och bjuder på som en dörr som öppnas in till en medmänniskas universum. Det är spännande!
Folkbildning och populärvetenskap är intressant som kunskapsform tycker jag, och det är en utmaning att försöka göra det komplexa begripligt. Det har jag jobbat med i TV-serier som "Landet Brunsås", "Historieätarna" och nu senast SVTs julkalender "Tusen år till julafton". År 2015 kom jag med min bok "Hunger och törst" som handlar om det sena 1900-talets svenska mat- och måltidshistoria, och just jobbar jag på två nya böcker med lite olika matkulturinriktning.
Hemma till vardags blir det en del matlagning för egen del även om jag framförallt är kulturteoretiker. Min egen matfaiblesse ligger åt de kök som är duktiga på buljonger; det höga franska köket, det japanska och det koreanska. Kan man det här med buljongerna så är min erfarenhet att man i regel också bra på det andra i köket och skafferiet. Jag gillar all vällagad mat för är man duktig i kökhantverket så blir det tillagade i regel alltid gott. Men det finns en maträttstyp som mitt hjärta särskilt klappar för; det är syltor och aladåber. De kan vara riktigt svåra tekniska utmaningar att få till och i någon mening så är de ju smakmässigt som en fin men kall buljong. Kanske är det därför de är så roliga att göra? Har du som läsare av bloggen matkultur- eller mathistoriska frågor så kommentera gärna inläggen, så ska jag försöka svara efter bästa förmåga. Jag hoppas bloggens inlägg kan roa och förnöja!
Uteätande och utedrickande har vi sysslat med i det här landet sedan mdeletiden. Men kanske har det aldrig varit mer omfattande och varierat än vad det är idag?
Utgivningen av matkulturhistoriska böcker är inte så stor men nu kommer en mycket efterlängtad och unik bok om och av 1500-talsbiskopen Hans Brask i Linköping (jo, det är han med brasklappen).