2012-10-03 av Margit Richert
På begäran: Veganska burgare
Jag gjorde även veganska burgare till alla vegon igår. Det har kommit krav på receptet. Så ni får det. Men i stor skala eftersom jag inte orkar skala ned det. Ok? Ok. För ovovegon använder förslagsvis man samma tillbehör som här, men med tillägget att man brer lite hoisinsås på brödet. Veganer utesluter majonnäsen.
Svarta bönburgare med tofu och jordnötter
Receptmakare: Margit RicHert
Portioner: 16 biffar
Tid: 1 timme
Enkelt. Djävligt enkelt.
- 4 tetror svarta bönor
- 1 paket (400 g) extra firm tofu
- 1 burk jordnötssmör utan bitar
- 3+3 dl panko
- 3 msk ljus soja
- 1 dl neutral olja
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skölj bönorna och låt dem rinna av. Skär tofun i mindre bitar och krama ut överflödig vätska.
- Smula tofun, mosa ned bönorna med potatisstöt (mixa om du vill ha riktigt slätt, men det är överkurs). Rör ned jordnötssmör, soja och panko.
- Låt allt stå och svälla en halvtimme.
- Forma burgare, vänd i panko och lägg på plåt. Pensla med olja. Låt gå i mitten av ugnen 30 minuter eller tills burgarna fått fin färg och känns ganska fasta. Vänd försiktigt halvvägs och pensla andra sidan med olja.
Kommentarer
Det låter otroligt gott, och är säkert mycket bättre utan slätmixning. Svarta bönor är verkligen användbara, kladdkaka med svarta bönor är inte dumt alls.
Görel, tack för att du följde min uppmaning om att kommentera. Det ekar så tomt i kommentarsfältet nu när allt flyttat över till twitter och facebook.
Splendid! Jordnötssmör är vår stapelföda så det där måste nog testas.
För min del handlar det nog mer om jag upplever att jag har mycket mindre tid -- men varför kan man ju fråga sig. Jag har varken mer eller mindre tid nu än för två år sen (innan dess var det dock en helt annan femma).
För mig, i detta nu, gläfsar skatteverksvargarna i mina hälar. I mitt fall är de ganska snälla, men min magångest registrerar inte det riktigt. När det är avklarat (har lovat botgöring inom två veckor) har iaf jag mer tid. Men jag gissar att kommentarsbortfallet ändå har nåt med tid i största allmänhet att göra.
Om man inte är ute efter det enkla (eller som jag har en jordnötsallergiker i familjen) finns det ett fantastiskt recept på veganburgare på Serious Eats: http://www.seriouseats.com/recipes/2012/03/homemade-veggie-vegan-burgers...
Det är ganska krävande, men när man väl är klar med smeten så funkar den precis som köttfärs. Man kan göra Smashburgers, Double-Double Animal Style-kopior, grilla, steka eller vad man vill. De bästa Veganburgarna jag ätit.
Per, tack för tipset!
Och Görel. Ja. Jag har ingen tid heller, herregud. Hinner knappt blogga ens när jag vill.
Gött! Om en inte kan äta gluten, vad är ditt tips på pankoersättning?
Tja, havre tål ju de flesta glutenintoleranta. Så havregryn? Eller glutenfritt ströbröd? Till paneringen skulle jag isf rekommendera sesamfrön.
En bra glutenfri ersättning för panko är krossade majsbröd - sådana där fluffiga som nästan bara består av luft som man har ost på. Det blir nästan lika bra som panko.
Bra tips Ingela! Ska spara i minnesbanken. Själv lagar jag ju nästan aldrig glutenfritt, så har dålig koll.
Riktigt riktigt goda!
Tack! De var verkligen bara hoprörda on a whim men blev förvånande goda.
Halloj
Gjorde dessa idag, kanske gjorde fel men dessa var inget vidare, jag kanske mosade bönorna för mycket för de blev väldigt smetiga. Kändes som att man satt och åt playdoo blandat med jordnötssmör.
Hur har konsistensen varit när du gjort dessa?
Vad konstigt. Det kan helt enkelt varit så att du mosade för mycket. För konsistensen när jag gjort dem var ganska fast utan att vara torr. Kanske du borde låta dem svalna något litet innan du äter dem, alla bönburgare stelnar lite i konsistensen då? Jag fick bra kritik på dem när jag serverade dem, och upplevde dem inte alls så i konsistensen.
fuskade och köpte färdiga ;) men jag tänker absolut prova att laga egna, ska testa det här receptet!
Augustina...
På begäran: Veganska burgare - Gittos mat på Taffel.se...
Sidor