Det strömmade in fantastiska manus till Taffel.se och Vulkans kokbokstävling. Fem finalister har vunnit en heldag i Stockholm med workshop i matskrivande, matstyling, marknadsföring och en härlig middag. De får också tillfälle att personligen presentera sina kokböcker för Ingela Holm, kokboksförläggare på Forma PG som också suttit med i juryn.
– Kvaliteten är förvånansvärt hög. Vi hade velat ge pris åt ännu fler, säger Lisa Förare Winbladh, juryordförande och matskribent för Sydsvenskan och redaktör för Taffel.se.
– Vi hoppas naturligtvis att se en eller flera våra finalister som etablerade kokboksförfattare i framtiden, säger Linda Skugge, VD för Vulkan.
– Jag letade framför allt efter passion hos skribenterna. Och det har jag verkligen hittat hos våra finalister, säger Pelle Johansson, jurymedlem och krögare på Ulla Winbladh.
Kontakta Lisa Förare Winbladh för mer information eller intervjuer. lisa@taffel.se, 0709-733 331
Finalisterna är:
Combos av Alf Tumble
Mat, vin och musik i sinnliga kombinationer… Mycket mer än så behövs inte för att livet ska vara underbart. Men Alf Tumble vet dessutom hur man kombinerar storheterna så att det slår gnistor. Varje recept är försedd med både dryckestips och det perfekta låtvalet. En bok omöjlig att släppa (utom för att rusa ut i köket och brassa käk och digga.
Exempel på recept:
#02 – Fjorddiscon som följer golfströmmmen
Dryck: Albariño, Aquis Celenis Cepas vellas, Spanien 2006
Mat: Kummel med vit sparris, persilja och toast
Musik: Hans-Peter Lindstrom – Where you go I go too
Car-b-q av Lisbeth Olofsson
Lisbet Olofsson menar att varje bil förtjänar sin egen rätt. Och efter att ha läst hennes frejdiga kokbok håller vi med henne. Lär dig laga smarriga rätter som hettas upp på bilmotorn. Vi ska inte sticka under stol med att det är extra roligt att det är en kvinna som älskar bilar så passionerat att hon till och med vill laga mat på dem.
Exempel på recept:
Bil: BuickRiviera
Mat: Burn out-bullar (Köttbullar i tex-mexsås)
Tid: 40 minuters tuff körning
Mexikanska dukfläckare av Gabriela Villagran Backman
Något så ovanligt som en kärleksförklaring till det mexikanska köket som samtidigt är pedagogisk. Varje sida ger dig nya kunskaper och insikter i det i Sverige nästan okända äkta mexikanska köket. Eftersom Gabriela Villagran Backman har bott i Sverige vet hon dessutom hur du lockar fram de rätta smakerna även i ett svenskt kök.
Exempel på recept: Sopa seca de arroz negro(Torr svartrissoppa)
Sparsmakat av Signe Svensson
Visste ni att ordet amatör betyder älskare? Det här är amatörer att älska. En bok om kärleken mellan två makar, kärleken till maten och kärleken till Italien. Fullkomligt oemotståndligt! Amore vid första ögonkastet!
Exempel på recept: Barnslig ärtsoppa med pesto
Man tager vad man haver
Det här är mer än en kokbok. Per Ulfson Falkner, som även varit finalist i Årets Hemmakock, lär ut hemligheten bakom kreativitet i köket. Det handlar inte om exakta recept utan om ett sätt att tänka.
Exempel på recept: Vårrullar med sill och potatis
