2008-01-14 av Isobel Hadley-Kamptz
Inte mer än bröd
Det här brödet gjorde jag enligt Rose Beranbaums recept "Brinna's Pugliese" med en biga som fick stå till sig i kylen över natten och gräddade på brödstenen. Ett jästbröd alltså, 78 % vatten, en aning rågmjöl i fördegen.
Det var gott. Inte mer, inte mindre. Fin konsistens, trevlig skorpa. Men inget särskilt. Det gjorde mig en liten aning besviken.
Tillägg: Jens påpekade att alla kanske inte vet vad en biga är. Det har han förstås rätt i. Jag länkar därför nu till ett litet engelskt baklexikon där alltfrån biga till sponge och RLB förklaras. RLB är alltså, för den som inte gissade Rose Levy Beranbaum. Den som inte orkar gå dit får nöja sig med att biga är en slags fast fördeg.
Kommentarer
Jag diggar Rose men en del av hennes bröd är lite för smaklösa för oss som är inkörda på surdeg. Hon erkänner själv att hon har lite mesig brödsmak. Men tekniskt blir det alltid perfekt när man följer hennes recept.
Kan man inte plonka ner grejer i det som man vill då?
Det ser iallafall väldigt gott ut. Mums!
Sidor