Receptmakare: margit richert
Portioner: 4-6
Tid: 2 timmar och 20 minuter
När tiden finns, låt köttfärsen sjuda!
- 400 g älgfärs
- 250 g fläskfärs
- 100 torrsaltat stekfläsk
- 2 gula lökar
- 2 små morötter
- 1 bit rotselleri
- smör att steka i
- 3 vitlöksklyftor
- 3 1/2 dl oekat rött vin
- 2 burkar hela tomater, klippta i små bitar 1 msk kalvfond
- 1 lagerblad
- 1/4 riven muskotnöt
- 3 ansjovisfiléer plus lite spad
- 1 msk torkad oregano
- 1 msk torkad timjan
- nymalen svartpeppar
- ev. vatten att späda med
- Till servering:
- Kokt pasta
- Nyriven Västerbotten
- Hacka lök och vitlök. Skala och skär morot och rotselleri i små kuber. Fräs alltsammans i smör på ganska låg värme i 15 minuter.
- Hacka under tiden stekfläsket smått. Fräs först det (utan matfett) i ganska het stekpanna tills det är knaprigt och fått lite färg. Börjar det bränna fast får du sänka värmen. Lägg åt sidan. Stek sedan fläskfärsen i samma panna (här behöver du inte heller tillsätta något fett tills det börjar brynas fint. Lägg undan tillsammans med fläsket. Tillsätt sedan en klick smör till den heta pannan och bryn älgfärsen.
- Slå i vin med rotsakerna i en rejäl gryta. Tillsätt färs, fläsk, tomater, kalvfond, lagerblad och muskot. Hacka ansjovisen fint och tillsätt den och någon tesked av spadet. Låt sjuda 1 1/2 timme utan lock på lägsta värme. Späd med vatten om det verkar för torrt och börjar brännas fast, men se till att det inte blir en blaskig sörja – ju mer hopkokt desto trevligare.
- Smula ned de torkade örtkryddorna och mal ned pepparn. Låt koka 20 minuter till. Servera med pasta och nyriven västerbottenost.